Companii

Primele 3.200 de SRL-D-uri au „crescut mari”

Primele 3.200 de SRL-D-uri au „crescut mari”

Autor: Mădălina Dediu Panaete

16.12.2014, 16:19 539

La finalul acestui an, 3.224 de firme de tip SRL-D vor împlini trei ani de activitate şi îşi  vor pierde calitatea de microîntreprinderi. Astfel, reprezentanţii acestor societăţi trebuie să facă demersurile necesare pentru schimbarea sintagmei SRL-D în SRL sau să aleagă pentru o altă formă juridică, se arată într-un comunicat al Registrului Comerţului.

Potrivit articolului 6, aliniatul (1), lit. a, din Ordonanţa de urgenţă nr. 6/2011 pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii debutanţi în afaceri, cu modificările şi completările ulterioare, calitatea de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant se pierde, prin efectul legii, la data de 31 decembrie a anului în care se împlinesc 3 ani de la data înregistrării.

Astfel, conform aceluiaşi articol, aliniatul (2), „în termen de cel mult 45 de zile lucrătoare de la pierderea calităţii de microîntreprindere aparţinând întreprinzătorului debutant, societatea respectivă are obligaţia să procedeze la schimbarea denumirii potrivit prevederilor art. 36 din Legea nr. 26/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”.

Din 2011, de când a debutat acest program pentru tineri întreprinzători, peste 16.200 de oameni au pus bazele unei firme de tip SRL-D. Iniţial, acest program s-a adresat tinerilor sub 35 de ani aflaţi la prima afacere, însă ulterior autorităţile au eliminat criteriul de vârstă.

Conform legislaţiei, societăţile de tip SRL-D beneficiază de acest statut, dar şi de anumite facilităţi în primii trei ani de funcţionare. Printre facilităţile acordate se numără şi acordarea de fonduri nerambursabile de până la 10.000 de euro, echivalentul a jumătate din valoarea investiţiei, scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale pentru veniturile a cel mult patru salariaţi, dar şi scutirea de taxele pentru înmatricularea firmei.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO