Companii

Primul an de scaderi pentru producatorul de electrocasnice Arctic

16.10.2008, 19:43 22

Producatorul de electrocasnice Arctic, detinut de grupul turc Arcelik, estimeaza ca in 2008 va inregistra o scadere de pana la 3% a cifrei de afaceri comparativ cu 2007. Cauza declinului consta in reducerea exporturilor pe pietele internationale, afectate de criza economica mondiala.
"In total business vom avea o scadere usoara. In ceea ce priveste cifra de afaceri, estimam ca pe piata locala sa fim in linie cu ceea ce am realizat anul trecut, iar la export sa scadem cu 3-5%", a declarat Monica Iavorschi, director de marketing si vanzari al Arctic.
In primele noua luni compania a realizat o cifra de afaceri cu circa 5% sub realizarile din aceeasi perioada din 2007, procent ce se va mentine pana la finalul anului. In 2007 Arctic a consemnat, potrivit datelor Ministerului de Finante, afaceri de 241,8 mil. euro si un profit de 14,4 milioane de euro. Anul financiar in curs este primul an de regres in afacerile Arctic, dupa ce incepand cu 2002 si pana anul trecut producatorul a inregistrat cresteri anuale de peste 15%. Businessul local al companiei urmeaza, potrivit estimarilor reprezentantilor sa ramana la acelasi nivel cu anul precedent, cu vanzari de peste 700.000 de electrocasnice. In acelasi timp, pe pietele vest-europene, afectate de criza financiara mondiala, exporturile se vor reduce cu pana la 5% fata de volumul de 800.000 de unitati comercializate anul trecut.
"Faptul ca pietele expuse la criza financiara sunt in regres ne afecteaza. Se observa la primele tari in functie de vanzari, precum Anglina, Franta, Germania sau Turcia (10% din exporturile Arctic - n.red.). Ne-am orientat mai mult spre Europa Centrala si de Est, care nu arata inca un regres", a spus Iavorschi. Ea a adaugat ca in tari precum Polonia, Cehia sau Romania, gradul de penetrare al electrocasnicelor este inca scazut deoarece exista inca o nevoie considerabila de echipare a gospodariilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO