Companii

Primul lacat pe un mall aduce o alta premiera in retail: liderul hipermarketurilor inchide o unitate

12.08.2009, 00:00 129

ReprezentanTii Carrefour au precizat insa ca retailerul va redeschide al doilea hipermarket al sau din Braila dupa transformarea mallului Armonia intr-un parc de retail cu discount. Acesta urmeaza sa devina astfel primul parc de discount de pe piata cu un magazin de tip hipermarket. Mallul a fost inchis la finele saptamanii trecute. In acelasi timp, reprezentantii Carrefour spun ca dezvoltatorul Red Management intentioneaza sa transforme proiectul intr-un parc de retail regional, care vizeaza zona Braila-Galati.

"Compania RED a decis infiintarea primului Discount Shopping Park regional din Romania pentru zona Braila-Galati. Pe fondul reducerii generale a puterii de cumparare a romanilor, actiunea este urmarea fireasca a intentiei de a repozitiona Cen-trul Comercial Armonia Braila in scopul adaptarii la nivelul pietei locale", a declarat Andreea Mihai, directorul de marketing al retelei Carrefour Romania. Ea a precizat ca deschiderea Discount Shopping Park este prevazuta pentru anul 2010. Armonia Braila este primul mall care a anuntat ca va fi inchis, din cauza inregistrarii unor rezultate sub asteptari.

Angajatii se pot muta in alte magazine Carrefour

"Suntem pregatiti sa pastram toti angajatii din hipermarketul din Armonia Braila. Tuturor li se propun posturi in celalalt hipermarket Carrefour din Braila sau in alte unitati din tara", a mai spus Andreea Mihai, care nu a precizat despre cati angajati este vorba.

Dezvoltatorul Red Management ramane astfel principalul partener al retelei Carrefour pentru proiectele de extindere, avand in acest moment trei proiecte ancorate de un hipermarket al retailerului francez in orasele Arad, Braila si Constanta si alte doua in constructie. Acestea din urma, doua malluri la Baia Mare si Satu Mare, au fost anuntate anul trecut de Red Management ca locatii noi planificate pentru ultimele luni din 2009, insa deschiderile ar putea fi amanate pana in 2010.

Printre cei mai mari dezvoltatori imobiliari cu care reteaua de hipermarketuri Carrefour a semnat contracte de inchiriere in ultimii ani se mai numara BelRom (la Braila, Focsani si Sibiu), Trigranit (Cluj-Napoca), Omilos Group (Oradea, Iasi) sau Modus (Bucuresti).

Carrefour este cel mai mare jucator pe segmentul hipermarketurilor, dupa valoarea vanzarilor, avand operationale in acest moment 23 de unitati.

 

Extindere franata

In acest an, pe fondul prabusirii sectorului imobiliar si inrautatirii conditiilor din piata, retailerul francez va finaliza mai putine proiecte de extindere decat era prevazut initial.

Reteaua de hipermarketuri va fi extinsa la nivel local cu 3-4 unitati noi in total in 2009, fata de 7 cate erau anuntate anul trecut in planul de business al Carrefour.

In schimb, compania a reluat in acest an extinderea fostei retele Artima preluata de la fondul de investitii Polish Enterprise Fund V in 2007.

Compania a mizat mai mult pe brandul Carrefour Market pentru extinderea pe segmentul de supermarketuri in acest an.

Carrefour este singura retea internationala de magazine din comertul alimentar care a comunicat pana acum valoarea vanzarilor realizate pe primul semestru.

Raportul publicat de grupul francez arata ca operatorul Carrefour Romania a avut vanzari de 532 mil. euro (incluzand TVA) in S1, in crestere cu 4,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul extinderii retelei cu 9 hipermarketuri in aceasta perioada. Cei mai mari competitori ai sai sunt retelele Real, Cora, Auchan si Kaufland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO