Companii

Producatorul Milli inchide o fabrica din Timis

Producatorul Milli inchide o fabrica din Timis

Click pentru imaginea marita

03.09.2007, 17:25 747

Friesland Foods, cel mai mare producator de lactate de pe piata locala, cu afaceri de 107 mil. euro anul trecut, va inchide fabrica de la Deta din judetul Timis, unde lucreaza 134 de angajati, urmand sa transfere productia in centrele din Cluj si Targu-Mures.
Fabrica de la Deta are o capacitate de procesare de 70.000 de litri de lapte pe zi, ceea ce reprezinta in jur de 10% din capacitatea totala de procesare a grupului Friesland pe piata locala. In acelasi timp, efectivul fabricii din Deta reprezinta in jur de 8% din numarul de salariati ai grupului olandez pe piata locala.
"Am luat aceasta decizie pentru a eficientiza activitatea, urmand ca produsele fabricate la Deta sa fie mutate pe liniile de productie din Cluj si din Mures", a declarat Gerbrant de Boer, directorul general al Friesland Foods.
Directorul general al Friesland a mai spus ca, in cazul fabricii din Deta, numai investitiile pentru protectia mediului s-ar fi ridicat la 1,5 mil. euro. "Incepand cu luna septembrie, cand va incepe procesul de reorganizare a activitatii, la o parte din cei 134 de angajati li se va propune relocarea la operatiunea din Timisoara sau la alte unitati ale grupului", au mai declarat reprezentantii Friesland.
Fabrica de lactate din Deta a fost cumparata de grupul olandez in 2001, odata cu achizitia pachetului majoritar de actiuni al companiei Belcar din judetul Timis. Tranzactia a venit dupa ce in 2000 grupul intrase pe piata locala prin preluarea Somesana Satu-Mare, dar inainte de cele doua mari deal-uri ale olandezilor, respectiv preluarea IL Mures si a Napolact. Pentru controlul acestor companii, producatorul iaurturilor Milli a platit peste 17 mil. euro.
Grupul olandez detine in prezent sapte fabrici de lactate in judetele Timis, Cluj, Mures si Satu-Mare, un program amplu de investitii, de peste 6 mil. euro, fiind derulat la fabrica din comuna clujeana Baciu, unde Friesland a relocat mare parte din productia derulata in centrul orasului Cluj-Napoca, dupa vanzarea terenului pe care s-a aflat fabrica Napolact. Friesland a obtinut anul trecut peste 4 mil. euro din vanzarea unui teren de 7.200 de metri patrati situat in centrul orasului Cluj-Napoca, locatie pe care se afla centrul administrativ al companiei Napolact.
Grupul de firme a realizat in primul semestru din acest an o cifra de afaceri de 63 mil. euro, in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut. "In primele opt luni ale anului cifra de afaceri a companiei s-a apreciat cu 25%, in euro", a mai precizat Gerbrant de Boer. Portofoliul grupului olandez pe piata locala include brandurile de produse lactate Milli, Oke si Napolact, marca de inghetata Napoca si batoanele Dots.
Investitiile mari in retehnologizarea unor fabrici vechi, achizitionate de companiile multinationale in perioada 1996-2004 au determinat pana in prezent si alti jucatori din industria alimentara sa inchida centre de productie. Astfel, grupul american Bunge, lider pe piata uleiurilor vegetale, a inchis pana in prezent doua fabrici, Muntentia in Bucuresti si Interoil Oradea, centre care raportau pierderi si care ar fi necesitat investitii prea mari pentru retehnologizare. O alta companie multinationala, Unilever, a decis anul trecut sa relocheze activitatea fabricilor din Targu-Mures si Otopeni pe platforma de productie de la Ploiesti.
Totodata, Pepsi Americas Romania, imbuteliatorul PepsiCo pentru piata romaneasca si-a planificat investitii de 25 mil. euro intr-o noua fabrica in Bucuresti, unde ar putea fi transferate liniile de imbuteliere existente in Capitala. Pe de alta parte, Coca-Cola HBC Romania, imbuteliatorul produselor Coca-Cola, a anuntat recent ca isi va transfera facilitatile de productie din Bucuresti in fabrica din Ploiesti, pentru optimizarea operatiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO