Companii

Prolemn Reghin investeste 25 mil. euro pentru a produce mai multe usi

18.11.2005, 18:36 231

Compania Prolemn SA, detinuta de Kastamonu Entegre - principala firma din industria lemnului din Turcia, a demarat o investitie de 25 de milioane de euro pentru a doua linie de presare din fabrica de fete de usi.

Conform oficialilor societatii, aceasta noua linie de presare va mari considerabil capacitatea de productie a fabricii din Reghin, aceasta urmand sa livreze 1,5 milioane de fete de usi pe luna, fata de 600.000 in prezent.

"Dupa sondarea capacitatii de absorbtie a pietei si pentru ca am ajuns la capacitatea maxima de productie, am considerat necesara construirea celei de-a doua linii de productie a fetelor de usi care sunt produsul nostru de baza", a declarat pentru ZF Transilvania Dogan Gures, directorul general al Prolemn.

El a adaugat ca societatea a produs anul acesta 7,5 milioane de fete de usi, iar a doua linie, care va fi gata pana in martie 2006, va permite atingerea pragului de productie de 14 milioane de fete de usi. Oficialii societatii estimeaza ca anul acesta vor inregistra o cifra de afaceri cu aproape 18% peste nivelul pe care compania l-a avut in 2004. Astfel, previziunile lor vizeaza obtinerea pana la sfarsitul anului a unei cifre de afaceri de 33 de milioane de euro, fata de 28 de milioane de euro anul trecut.

In acelasi timp, profitul companiei va fi anul acesta de aproximativ trei milioane de euro, fata de 860.000 de euro anul trecut.

Vanzarile Prolemn sunt orientate in special spre export, care reprezinta de altfel 90% din cifra de afaceri. Pietele externe cele mai importante sunt Grecia, Turcia, Bulgaria precum si Rusia si tarile din Europa de Vest.

Produsele din gama fete de usi acopera 65% din valoarea exporturilor de la Prolemn, restul fiind placaje cu film fenolic pentru constructii, paneluri, usi si panouri masive.

In prezent, pe platforma Prolemn din Reghin exista patru unitati de productie a materialelor destinate industriei mobilei, cum ar fi placaje, cherestea, furniruri, panel, tego, planurile actionarului majoritar vizand dublarea acestora in urmatorii ani.

Compania turca Kastamonu Entegre Agac Sanay a achizitionat in 1998 pachetul majoritar de actiuni de la Prolemn de la Fondul Proprietatii de Stat. De la preluare, actionarul majoritar a investit in unitatea de productie de la Reghin peste 46 de milione de euro in special pentru modernizare. Conducerea companiei apreciaza ca investitiile totale vor depasi 77 de milioane de euro.

Firma de origine turca Kastamonu Entegre, face parte din Hayat Holding, cel mai mare grup de exploatare forestiera din Turcia.

Kastamonu mai are trei unitati de productie in Turcia, una in Bulgaria si una in Bosnia si intentioneaza sa devina din ce in ce mai activa in regiunea Balcanilor. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO