Companii

PwC: Pandemia COVID-19 a redus cu 3,9 trilioane dolari valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate din lume. Saudi Aramco a intrat direct pe primul loc, urmat de Microsoft şi Apple

PwC: Pandemia COVID-19 a redus cu 3,9 trilioane dolari...

Autor: Roxana Rosu

10.06.2020, 10:54 211

Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate la nivel global a scăzut cu 15% în primul trimestru al anului, respective cu 3,9 trilioane dolari, ca urmare a pandemiei COVID-19, după ce crescuse cu 20% în perioada martie-decembrie 2019, potrivit clasamentului global realizat de PwC.

Cele mai afectate sunt companiile care activează în sectorul petrol şi gaze.

Prin urmare, în perioada 31 martie 2019 - 31 martie 2020, pentru care este realizat clasamentul, valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate din lume a atins 21,5 trilioane dolari, în creştere cu 2% faţă de perioada corespunzătoare anterioară.

”În mod cert, această criză medicală a condus la o scădere pe termen scurt a performanţei şi a valorii de piaţă a multor companii, care riscă să aibă un efect negativ şi pe termen mediu şi lung. În primele trei luni din acest an, piaţa pare şi-a ales  câştigătorii şi perdanţii la nivel de sectoare. Deşi vedem pierderi pe toată linia, impactul negativ a fost evident mai puternic pentru industria financiară şi cea de petrol şi gaze. Se observă că investitorii sunt mai prudenţi faţă de evaluările cu risc ridicat şi se concentrează asupra companiilor care generează profit şi numerar”, a declarat Dinu Bumbăcea, Partener şi Lider Consultanţă pentru afaceri, PwC România.

În primele trei luni ale anului 2020, toate sectoarele au avut scăderi, cel mai afectat fiind cel de petrol şi gaze, cu un minus de 37%, urmat de cel financiar cu 23%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO