Fonduri UE

Radiografia pieţei vinurilor, un domeniu în care fondurile europene au fost deja epuizate

Radiografia pieţei vinurilor, un domeniu în care fondurile europene au fost deja epuizate

Autor: Loredana VOICULESCU

08.06.2012, 00:05 1700

"Toate aceste fonduri au fost deja con­sumate. Nu se mai primesc cereri pentru finanţare. Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV) a depus o petiţie la Ministerul Agriculturii pe vremea când ministru era domnul Fuia. Vom vedea dacă se poate face o realocare de fonduri de la alte state din UE", a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul PNVV.

Românii au cheltuit anul trecut pe vinuri circa 350 de milioane de euro, potrivit estimărilor reprezentanţilor PNVV. Din cauza crizei, piaţa vinurilor a scăzut cu 100 de milioane de euro în ultimii ani, de la 450 de milioane de euro în anul 2009.

Cât priveşte consumul anual de vin în România, acesta este de 24 de litri/cap de locuitor, faţă de 58 litri/cap de locuitor în Franţa, 53 de litri/cap de locuitor în Italia şi 13 litri/cap de locuitor în Statele Unite. Franţa, care a fost cel mai mare producător de vinuri din lume, a fost depăşită în 2010 de SUA.

În 2011, consumul mondial de vin a fost estimat la 241 milioane hectolitri, înregistrându-se o creştere cu 0,7% faţă de 2010. Cea mai mare scădere a consumului s-a înregistrat anul trecut în Italia, cu 6,3% faţă de anul anterior, în timp ce în Franţa s-a înregistrat o creştere a consumului anual cu un milion de hectolitri, iar în Germania o stagnare a cantităţii de vin consumate, potrivit datelor Organizaţiei Interna­ţio­nale a Vinului.

Consumul de vin în China a depăşit anul trecut un litru pe cap de locuitor, de la zero, nu cu mult timp în urmă, şi s-ar putea dubla până în 2015, potrivit Businessinsider. Dacă în China con­sumul pe cap de locuitor va ajunge la 2,7 litri pe an, având în vedere numărul populaţiei, China va detrona SUA, care este în prezent cea mai mare piaţă a vinurilor.

Producţia de vin a României

În 2011, suprafaţa totală cultivată cu viţă-de-vie pentru vin în România a fost de circa 180.000 de hectare, în scădere uşoară faţă de 2010, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii.

Cât priveşte preţul mediu de achiziţie al strugurilor pentru vin, acesta a fost în 2011 de 1,36 lei/kg, în scădere comparativ cu anul precedent cu 0,12 lei/kg.

Producţia totală de vin a României în 2011 a fost de 4,058 milioane hectolitri, în creştere cu 23% faţă de anul 2010.

Cantitatea totală de vin românesc comercializat în afara graniţelor a fost de 130.000 hectolitri, iar cantitatea totală de vin provenit din import comercializat în România a fost de 1,134 milioane hectolitri.

Pe scurt, vinurile cu etichetă DOC sunt vinuri obţinute în zone viticole strict delimitate, din soiuri reco­man­date.

Importuri de 22 de milioane de euro din Spania

Principalele pieţe de unde România a importat vinuri anul trecut au fost Spania, Italia, Bulgaria, Republica Moldova şi Germania.

Astfel, în 2011 România a importat din Spania vinuri în valoare de peste 22,6 milioane de euro, pe următorul loc fiind Italia, de unde au fost importate vinuri în valoare de 9,6 milioane euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO