Companii

Radu Enache: Am crezut de la inceput in privatizare, toti banii i-am investit in hotelurile Continental

20 de la de capitalism: Azi Radu Enache: Am crezut de la inceput in privatizare, toti banii i-am investit in hotelurile Continental
27.04.2009, 00:00 3608

Enache, 58 de ani, este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, cu un portofoliu de peste 2.000 de camere in unitati de doua, trei, patru si cinci stele, care au rulat anul trecut afaceri de peste 27 mil. euro si in care lucreaza peste 1.000 de angajati.

 
De la stat, in consultanta si la antreprenoriat
Absolvent al Facultatii de Energetica din cadrul Institutului Politehnic din Bucuresti, Enache a ales sa fie repartizat la Institutul de Cercetari si Modernizari Energetice (ICEMENERG), dat fiind faptul ca la vremea respectiva "am fost nominalizat cel mai bun student pe tara". A lucrat la ICEMENERG ca cercetator stiintific din 1973 pana in 1990, cand a preluat conducerea institutului.
"Pentru ca nu a fost privatizat acest institut de catre stat, am plecat in 1993 si m-am orientat catre consultanta pe partea de investitii", a declarat Radu Enache. El a mai adaugat ca acesta a fost momentul cand si-a redirijat interesul pentru domeniul privat in totalitate.
Desi nu avea studii de management, cei trei ani petrecuti la conducerea institului i-au oferit experienta pentru afacerile pe care le-a dezvoltat mai tarziu. "Am fost obligat sa ma pun la punct cu ceea ce inseamna management. Avand in vedere ca vorbeam cinci limbi straine (engleza, franceza, italiana, spaniola si maghiara) si ca aveam o mare capacitate de analiza, puteam sa vad ceea ce era pozitiv sau negativ intr-o societate".
In 1993, dupa ce a decis sa plece din sistemul de stat, Radu Enache a infiintat o companie de consultanta, International Consult, care oferea servicii investitorilor din strainatate.
"Printre cele mai importate investitii straine pe care le-am intermediat se numara achizitia Ursus de catre Brau und Brunnen, care a fost cumparata ulterior de SABMiller, intrarea pe piata a Vileroy&Boch prin cumpararea societatii Mondial din Lugoj sau a Deutsche Lufthansa pentru alte activitati pe aeroport", a precizat el.
Practic, Enache era platit de investitorul strain care voia sa intre in Romania, iar printre activitatile pe care le derula se numarau analiza dosarelor de privatizare si cautarea de investitori. "De aici, de la infiintarea companiei de consultanta, am reusit sa dezvolt ceea ce am in prezent. Primele venituri le-am facut din consultanta, o activitate din care am castigat destul de bine, adica am putut sa fac investitii, iar cea mai importanta dintre ele a fost achizitia de pachete de actiuni la Continental", isi aminteste Enache, al carui prim contact cu lantul hotelier a fost tot in calitate de consultant.
Adviser al unui investitor german, Enache a devenit cumparator
Omul de afaceri a intrat in actionariatul Continental in momentul in care s-a facut privatizarea lantului hotelier, in perioada 1994-1995. "Eu credeam in privatizare". Cu toate acestea, antreprenorul a pierdut mult timp in analiza societatii de stat pe care a incercat sa o promoveze catre un investitor german, un potential cumparator al hotelurilor, tranzactie care nu s-a concretizat insa. La vremea aceea Enache era membru in consiliu de administratie.
"Mi-am dorit sa fie privatizat Continentalul prin investitori germani. Totusi eu credeam in aceasta societate si am construit o alta modalitate de privatizare. Am schimbat structura societatii din una cu capital majoritar de stat in una cu capital majoritar privat. Am reusit sa polarizez participatiile SIF-urilor, a Bankcoop, dupa care am avut dreptul prin legile de la vremea aceea sa privatizam restul de actiuni", a mentionat el.
In 1994-1995, Enache detinea mai putin de 10% din actiunile Continental, apoi a urmat activitatea de concentrare de capital. "Am cumparat actiuni si am participat la majorari de capital. Procesul a durat aproape zece ani de zile si a presupus cresteri de capital continuu. Au fost infuzii foarte mari de capital", a declarat el.
La momentul respectiv, Continental avea cinci hoteluri: Continental Timisoara, Continental Sibiu, Targu Mures si Timisoara si Continentalul de la Constanta, care a fost daramat.
"Solicitarea actionarilor a fost ca cei care au bani sa investeasca in societati satelit si sa cumpere pachete de actiuni la noi hoteluri. Erau programe de privatizare si erau accesibile persoanelor fizice", a spus Enache.
 
De la parteneriatul cu BERD la cel cu PPF
Intre timp a intrat in actionariat si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). "Am atras BERD in actionariat in 1999, pentru investitii. Cand BERD a ajuns la perioada de exit, i-am rascumparat eu actiunile la pretul care sa le asigure randamentul".
Incet, incet mirajul industriei ospitalitatii i-a atras pe toti membrii familiei Enache. "Acum sotia mea este director de dezvoltare la Continental si este initiatorul noilor branduri. Nu se mai putea face nimic altceva. Toata lumea s-a subordonat Continentalului", a precizat Enache. Toti banii familiei au fost dirijati in Continental, investitie pe care antreprenorul a considerat-o core businessul familei.
De altfel, omul de afaceri spune ca nu a facut niciodata de unul singur un milion de euro. "Nu am facut niciodata un milion de euro dintr-o singura afacere. Au fost afacerile familiei. Fiecare membru din familie (n.r. - el, sotia si socrul lui) avea cate o afacere", a spus Enache. Sotia lui avea afaceri in moda si arhitectura, iar socrul facea comert in domeniul petrochimiei.
Din 1995, in paralel cu intrarea in afacerea hoteliera, Radu Enache devine unicul producator de chifle pentru McDonalds. "Am incercat sa ii ajut pe cei de la McDonalds sa faca un magazin in zona Unirii si am devenit astfel producatorul chiflelor, infiintand compania de panificatie RED, care are afaceri de 2-2,5 milioane de euro", a precizat el.
Dupa 2006, Enache a intrat in discutii pentru atragerea unui nou investitor in cadrul lantului hotelier, odata cu exit-ul Fondului Roman Post-Privatizare (FRPP). Acesta detinea 20,11% din actiunile Continental Hotels. FRPP includea participatiile BERD, ale Fundatiei Post-Privatizare si ale GED Eastern Ltd. Fondul a iesit din actionariatul Continental Hotels in toamna anului 2006, dupa ce si-a vandut pachetul de actiuni de 20%, pentru 10 milioane de euro, firmei RED Group, controlata de Radu Enache.
"Asa cum s-a petrecut atunci cand am atras BERD-ul in actionariat prin fondul roman de privatizare la fel am facut cu atragerea PPF-ului. Intotdeauna am cautat investitori strategici, in special in zona financiar-bancara".
Astfel, fondul de investitii ceh PPF a cumparat initial un pachet de 28,17% din actiunile Conti Hotels, actionarul majoritar al lantului hotelier Continental. Ulterior PPF si-a majorat cu 12% participatia detinuta la compania Conti Hotels, in urma unei majorari de capital de 10 milioane de euro, cehii ajungand astfel sa detina 40,2% din actiunile Conti Hotels.
Lantul Continental numara 11 hoteluri in martie 2007, moment in care fondul de investitii PPF Investment a intrat in actionariat, urmand ca la finalul perioadei de investitii portofoliul companiei sa ajunga la 36 de unitati. Planul de investitii se ridica la peste 135 mil. euro.
 
Consultanta "in house"
"Pe vremea intrarii BERD-ului nu am avut bani sa angajam avocati si am facut totul in house, cu juristii. A fost un intreg Harvard. In cazul deal-ului cu PPF am fost consiliati de casa de avocatura Vilau & Mitel. In ceea ce priveste strategia de business a Continental nu m-a consiliat nimeni. A fost placerea si priceperea mea", a spus Enache.
Omul de afaceri mai spune ca exista niste banci mai apropiate cu care lucreaza, dar este o "chestiune de banci catre noi si nu de noi catre banci". Baza de furnizori cu care lucreaza este foarte mare.
"Facem afaceri cu foarte multe firme, conteaza pretul si calitatea. De aceea cred ca si businessul este unul sanatos", a spus el.
In 2006, toate filialele si toate hotelurile Continental au fost integrate sub aceeasi firma.
"Am devenit o societate care s-a integrat si acum suntem guvernati corporatist. In prezent exista doua companii separate care vor suferi probabil un proces de fuziune in acest an. Aceste societati au fost create din criterii investitionale", a spus el.
Din dorinta de a face o finantare de proiect, el a creat societatea Continental Invest Marasesti, proprietara proiectului din Bucuresti si cu care probabil va fuziona.
"Mai exista o societate pe care am infiintat-o cu Consiliul Judetean Arad, Continental Vest Arad, pentru dezvoltarea unui complex. La Arad am vrut sa cumparam un teren, iar Consiliul Judetean a spus ca este interesat de o asociere. Aceste societati sunt numai pentru investitie si vom fuziona cu ele", a declarat el.
 
De la o structura faramitata, la una corporatista
Cele mai valoroase active sunt hotelurile din Bucuresti, din punctul de vedere al productiei.
"Avem 1.000 de angajati. Acum cinci ani erau cam jumatate, dar nu erau nici consolidati pentru ca erau patru filiale - Suceava, Oradea, Arad si Severin", a declarat Enache.
Una dintre cele mai importante realizari a fost colaborarea cu lantul Accor in 1998-2000, dupa cum precizeaza Enache.
Al doilea moment important a fost fuziunea tuturor filialelor Continental si realizarea societatii Continental Hotels, care si-a schimbat structura de management in sensul concentrarii, uniformizarii bazelor date, a realizarii unui singur sistem de date, dar si din punctul de vedere al concentrarii economico- financiare si a raportarilor zilnice si directe la centru.
"Am schimbat o structura faramitata cu una corporatista. Scopul fuzionarii era sa micsoram costurile, sa crestem productivitatea. Am dorit sa transmitem imaginea unui lant unitar operativ, cu branduri proprii", a mentionat el.
Lansarea brandurilor proprii este un alt element foarte important in strategia de extindere a omului de afaceri.
Enache a trecut astfel de la privatizarea unui lant existent inainte de revolutie la crearea de branduri noi pe piata hoteliera.
Omul de afaceri a lansat astfel pe segmentul de doua stele marca Hello, in timp ce segmentul de patru stele este acoperit de Continental Forum.
"Cu Accor am semnat in 1999-2000 un contract pe 20 de ani din punct de vedere operativ. Contractul de exclusivitate mai are doi ani. Hotelurile pe care ne-am angajat sa le facem Ibis le vom face. Noi suntem promotorii Ibis pe piata locala si nu pot fi alti promotori pana cand expira contractul nostru", a spus el.
Radu Enache mai detine un pachet de 10% de actiuni in zona de cargo a aeroportului prin firma Bucharest International Cargo Center (BICC).
 
Ce spune despre
Filosofia de business:
Consolidarea lantului hotelier in Romania, prin acoperirea zonelor de turism cu hoteluri clasate de la doua stele la cinci stele, si dezvoltarea acestora in special pe turismul de afaceri.
 
Primul milion de euro:
Nu am facut niciodata un milion de euro dintr-o singura afacere. Au fost afacerile familiei. Fiecare membru din familie (n.r.- el, sotia si socrul lui) avea cate o afacere.
 
Cele mai valoroase active:
hotelurile din Bucuresti, din punctul de vedere al productiei.
 
Printre cele mai importante realizari: Colaborarea cu lantul international Accor: "Cu Accor am semnat in 1999-2000 un contract pe 20 de ani din punct de vedere operativ. Contractul de exclusivitate mai are doi ani. Hotelurile pe care ne-am angajat sa le facem Ibis le vom face. Noi suntem promotorii Ibis pe piata locala si nu pot fi alti promotori pana cand expira contractul nostru".
 
CONSILIERI IN BUSINESS:
Nu m-a consiliat nimeni. A fost placerea si priceperea mea.
 
Continental, printre cele mai extinse lanturi hoteliere
 
  • Lantul hotelier s-a privatizat in 1994-1995.
  • Enache avea mai putin de 10% din actiuni la acea data.
  • Continental avea atunci cinci hoteluri: doua la Timisoara si cate unul la Sibiu, Targu Mures si Constanta, care a fost daramat.
  • Procesul prin care a ajuns actionar majoritar a durat zece ani si a presupus majorari de capital.
  • In 1998 a intrat in actionariat si BERD.
  • Cand BERD a ajuns la perioada de exit, Enache i-a rascumparat actiunile prin firma Red Group.
  • Enache detine 50% din actiunile Continental Hotels, ceilalti actionari fiind fondul de investitii PPFI, SIF Transilvania, Fundatia Elias, alti actionari minoritari.
 
Echipa lui Radu Enache
 
Daniela Mirea - sotia omului de afaceri
Functia: director strategie, dezvoltare si calitate Contintental Hotels
Studii: Facultatea de Arhitectura "Ion Mincu", Bucuresti, promotia 1975
 
Scurt CV
12 ani sef dep. creatie la Combinatul Fondului Plastic
1999-2003:director marketing Continental Hotels
2003-2007:director marketing si calitate Continental hotels
 
2007-prezent: director Strategie, Dezvoltare si Calitate
 
Petruta Popescu
Varsta: 58 ani
Functia: director economic Contintenal Hotels
Studii: Facultatea de Contabilitate, ASE, 1974
 
Scurt CV:
Din 1979: Economist, sef serviciu financiar, sef contabil in Ministerul Industriei Alimentare -Centrala Laptelui
1991: director economic la Continetal Hotels
 
Iulia Hurdubetiu
Varsta: 34 ani
Functia: director de resurse umane Continental Hotels
Studii: Facultatea de Drept, Universitatea Hyperion, 1997
 
Scurt CV:
1998: avocat, membru al Baroului Bucuresti
1999: colaborare cu Continental Hotels
 
Iancu Misu
Varsta: 57 de ani
Functia: director comercial Continental Hotels
Studii: Facultatea de Contabilitate si Economie Agrara, Academia de Studii Economice, 1978
 
Scurt CV:
1978-1990: IAPIT Bucuresti
1990-2009: director comercial la Continental Hotels
 
Michele Meoni
Varsta: 45 de ani
Functia: Chief Operating Officer Continental Hotels
Studii: MBA absolvit la City University Business School
 
Scurt CV:
A fost implicat in activitati de deschidere si operare de hoteluri si restaurante precum restaurantul Le Vendome din Londra; Grosvenor House Hotel; Capital Casinos, Londra

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO