Companii

Rapita pe zeci de mii de hectare pentru biodiesel

01.07.2005, 18:53 1992

Febra biodieselului din Europa si SUA a cuprins si Romania, insa numai la nivelul productiei de materie prima - rapita - pe care o serie de companii intentioneaza sa o cultive aici la scara larga pe suprafete de zeci de mii de hectare.

Mai multe companii din vestul Europei au pornit o ofensiva pe piata romaneasca cautand mari suprafete de pamant pe care sa cultive rapita pe care ulterior sa o transforme in ulei care, la randul lui, in urma aditivarii sa se transforme in biodiesel. Biodieselul este un combustibil folosit pentru automobile in loc de motorina, fiind mai ieftind si mai putin poluant.

"Pana acum am incheiat intelegeri cu fermierii pentru o suprafata de 25.000 de hectare in sudul tarii pentru rapita, iar proiectul nostru prevede cultivarea unei suprafete de peste 100.000 de hectare in perspectiva anului 2010", spune Radu Zezeanu, actionarul principal al companiei Eurostarsem si fost director general pentru Romania al numarului trei mondial de pe piata semintelor, francezii de la Limagren.

El spune ca o parte a rapitei va fi livrata catre producatorul german de tractoare Deutz, iar cealalta catre Yoshida Industry AG, un producator german cu capital japonez de utilaje pentru transformarea rapitei in biodiesel. Zezeanu spune ca in acest an vor fi construite si primele facilitati de productie a uleiului de rapita. "Biodieselul merge in orice motor diesel, fara nici un fel de alta modificare, iar pretul unui litru, fara accize si taxe, este la o treime din cel al unui litru de motorina", spune Zezeanu.

La nivelul UE, exista o directiva in care statele membre sunt obligate sa utilizeze in proportie de peste 6% din consumul de energie biodiesel in perspectiva anului 2010. In Romania se obtin randamente destul de mici la rapita de doar 2-2,5 tone/hectar, iar pretul unei tone ajunse in depozitele portului Constanta variaza intre 220-225 de dolari/tona.

Suprafata cultivata cu rapita in acest an atinge 85.000 de hectare, iar in anii buni aceasta a depasit 120.000 de hectare. Primul combustibil folosit de Rudolf Diesel, inventatorul motorului diesel, a fost uleiul de arahide. Deoarece industria cultivatoare si cea procesatoare de oleaginoase de la acea vreme nu puteau produceau cantitati mari de ulei, s-a adoptat motorina pentru acest motor.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu, presedintele si actionarul majoritar al holdingului agricol Racova Com Agro Pan Vaslui ce cultiva anual cu cereale o suprafata de peste 30.000 de hectare cu o cifra de afaceri de peste 80 de milioane de euro, spune ca a inceput sa acorde o atentie sporita rapitei, in ultimii ani.

"Utilizarea in energie a cerealelor si nu numai a rapitei reprezinta o solutie foarte buna pentru excedentul de productie. Rapita este cea mai economicoasa cultura, iar preturile pe plan mondial sunt bune. Din pacate, Romania se vede in situatia de a exporta rapita ca materie prima si nu ca produs cu valoare adaugata cum este uleiul sau, de ce nu, chiar biodieselul. Avem cereri din UE pentru rapita pentru urmatorii trei ani", afirma Porumboiu. Holdingul sau cultiva anual o suprafata de peste 8.000 de hectare cu rapita.

Porumboiu spune ca Cehia si mai recent Germania au gasit o solutie pentru crizele generate de supraproductia de cereale prin folosirea din ce in ce mai accentuata a acestora ca solutii energetice. "Cerealele care nu pot fi folosite in industria alimentara au o eficienta mai buna decat carbunele de exemplu", afirma Porumboiu.

Astazi, pe coasta de vest a SUA si in Brazilia, sunt statii de combusitibili unde se poate alimenta automobilul numai cu combustibili bio.

Motivul pentru care in SUA se produc combustibili bio este acela ca productiile de porumb si soia sunt foarte mari deoarece sunt subventionate, dar si pentru ca fermierii americani au o sustinere puternica in Senatul american. In Brazilia, biodieselul este disponibil pentru ca sunt culturi uriase de porumb si soia.

In Romania exista putine facilitati de productie a uleiului de rapita, cea mai mare fiind cea a Expur Urziceni, o afacere detinuta de un investitor elvetian.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO