Companii

Răsfăţaţii profiturilor în business: Cei mai mari jucători din energia verde au lucrat la marje de până la 58% în 2022, dar se poate şi mai bine de atât. Statul este gata de o nouă rundă de subvenţii după celebrele certificate verzi

Răsfăţaţii profiturilor în business: Cei mai mari...

Autor: Roxana Petrescu

12.08.2023, 00:07 1814

♦ Cei mai mari producători de energie verde din România au terminat anul trecut cu niveluri ale profitului net cuprinse între 13%, cel mai rău caz, şi 58% ♦ Şi deşi pare greu de crezut, rezultatele sunt mai slabe faţă de cele din 2021.

Anul trecut a fost excepţional pentru companiile din energie, preţurile istorice generând profituri pe măsură. Companiile locale din energia verde au mai avut un as în mânecă, certificatele verzi pe care le primesc pentru fiecare MWh produs. Această schemă se aplică din 2008 pentru proiectele puse în funcţiune până în 2016, fiind de fapt motorul primului val regenerabil din România. Durata schemei este de 15 ani şi deşi au fost mai multe probleme în aplicarea ei, certificatele verzi au fost baza pe care s-au construit 3.000 MW de eoliene în România şi circa 1.400 MW de energie solară.

Potrivit calculelor ZF realizate pe baza datelor de pe platforma Termene.ro, cel mai mare business a fost generat de portughezii de la EDPR România, care anul trecut au ajuns la 2,3% din toată producţia de energie a României. EDPR este în acest moment al treilea cel mai puternic investitor în energia verde din România, cu un portofoliu de 521 MW, solar şi eolian, dezvoltat în urma unor investiţii de 750 de milioane de euro. Cu acest portofoliu de producţie, EDPR a generat anul trecut un business de 1,46 miliarde de lei, cu o marjă de aproape 31% a profitului net. În 2021, activităţile au fost şi mai profitabile, cu o marjă de 66%.

Enel Green Power România, ca producţie, deţine cea mai mare cotă, de 2,4%, arată datele din raportul ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) pe 2022, dar ca business e al doilea jucător, cel puţin pe rezultatele de anul trecut. Compania a trecut acum în portofoliul grecilor de la PPC şi a înregistrat un business de 1,41 miliarde de lei, cu o marjă generoasă de aproape 58%. Enel Green Power România a ajuns la o capacitate totală de 600 MW pe plan local după finalizarea recentă a unui proiect solar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO