ZF 24

„Regele hameiului“ ţine în curte trei sferturi din producţia locală

Acaţiu Mora, proprietar al companiei Moragroind. Foto 
Octav Ganea

Acaţiu Mora, proprietar al companiei Moragroind. Foto Octav Ganea

Autor: Gabriel Razi

23.09.2013, 21:37 4136

Acaţiu Mora, antreprenorul român din spatele firmei Moragroind din judeţul Mureş, este cel mai mare cultivator local de hamei cu o suprafaţă de 185 de hectare ce acoperă trei sferturi din totalul cultivat pe plan local.

Prin intermediul companiei sale, cu activităţi în cultivarea, procesarea hameiului şi construcţii civile, Mora a rulat anul trecut 1,5 milioane de euro.

„Cheltuielile pentru hamei sunt de 10-15 ori mai mari în comparaţie cu producţia de grâu, spre exemplu, dar şi încasările sunt cam la acelaşi nivel. Lu­crez cu mai mulţi procesatori printre care şi companii multinaţionale“, explică fermierul.

Producţia de hamei, o materie primă folosită în industria berii, este o cultură de nişă în Ro­mânia, iar agricultorii care investesc pe acest segment pot fi număraţi pe degetele de la o singură mână.

Pe fondul degradării infrastructurii sistemelor metalice de susţinere a culturilor de hamei, suprafeţele au scăzut. Ast­fel, de la vârful de 2.350 de hectare din urmă cu 20 de ani, suprafaţa a ajuns să fie de zece ori mai mică în prezent.

Recolta totală de hamei de anul trecut este estimată la 200 de tone, adică o piaţă de circa 1,2 mil. euro, potrivit estimărilor ZF.

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO