Companii

Relansarea vanzarilor, tinta Mobex pentru 2006

23.12.2005, 12:56 14

Producatorul de mobila Mobex din Targu-Mures estimeaza o relanzare a vanzarilor anul viitor, dupa ce afacerile companiei au scazut anul acesta ca urmare a fluctuatiilor cursului valutar.

"Comparativ cu 2004, am scazut capacitatea de productie, intrucat am fost nevoiti sa recurgem la masuri organizatorice prin comasarea sectiilor existente pentru a reduce costurile energetice si pentru a redimensiona personalul la tehnologia si comenzile existente", a declarat Daniel Egri, director general al Mobex.

Estimarile companiei pentru 2006 vizeaza atingerea unei cifre de afaceri de 10,7 milioane de euro, cu aproape 9% mai mare decat anul acesta, cand Mobex va incheia anul financiar cu o cifra de afaceri de aproximativ 9,8 milioane de euro.

In 2005, vanzarile companiei au scazut cu 9,5% fata de 2004, cand cifra de afaceri inregistrata a fost de 11,5 milioane de euro. In primele 10 luni ale anului, vanzarile companiei au fost de aproape 8 milioane de euro, in scadere fata de perioada similara a anului trecut.

In acelasi timp, profitul Mobex va atinge 700.000 de euro la sfarsitul acestui an, cu 25% mai mult decat anul trecut, cand Mobex a avut un profit de 560.000 de euro.

Mobex a investit in 2005 aproape un milion de euro in finalizarea unei hale destinate prelucrarii de panouri, in retehnologizare si in modernizare. Vanzarile la export ale companiei vor atinge, potrivit oficialului Mobex, 8 milioane de euro in 2005, in scadere fata de 2004, cand compania a exportat mobila in valoare de 10,9 milioane de euro. "Deprecierea euro a condus la scaderea productiei pe relatia export datorita neincadrarii in preturile acceptate de clientii externi", a mai adaugat Egri. Compania exporta in tari ca Franta, Italia, Anglia sau Rusia.

Anul acesta majoritatea jucatorilor care activeaza si pe pietele straine s-au confruntat cu pierderi semnificative la export. Astfel, per ansamblu exporturile de mobila ale Romaniei au fost in lei pe primele noua luni ale anului cu aproape 3% mai scazute fata de perioada similara din 2004, arata datele furnizate de APMR, tendinta pusa pe seama evolutiei nefavorabile a raportului leu/euro.

Uniunea Europeana este tinta predilecta a producatorilor romani de mobila, regiune care contabilizeaza circa 85% din exporturile autohtonilor, insa in ultima perioada tot mai multi jucatori au anuntat reorientarea catre alte zone sau catre piata interna. Franta si Germania beneficiaza fiecare de 18% din valoarea de mobila livrata de Romania pe pietele straine. Anul 2005 a fost unul dificil pentru producatorii de mobila, spun reprezentantii APMR, in conditiile in care acestia au pierdut contracte de zeci de milioane de euro si au fost nevoiti sa opereze reduceri semnificative de personal. Compania a fost privatizata in 1995 prin MEBO. alina.pahoncia@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO