Companii

Reportaj ZF. În ce schimb intri la şcoală? În schimbul trei, cu ore de 40 de minute şi pauze de cinci minute. Realitatea şcolii în trei schimburi faţă în faţă cu răspunsul Primăriei Sectorului 6: „La anul va fi gata“

Bannerul care anunţă întoarcerea în sălile de clasă devine la fel de actual în fiecare toamnă.

Autor: Alexandra Matei

28.09.2023, 09:00 1776

Pentru al treilea an şcolar la rând, elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale „Sfântul Calinic de la Cernica“ din Sectorul 6 din Bucureşti au început cursurile la o altă unitate pentru că reabilitarea şcolii lor, începută în urmă cu trei ani, nu este gata Motivul întârzierii lucrărilor transmis de Primăria Sectorului 6 este acela că s-au descoperit „mari probleme la structurile de rezistenţă“ ale clădirii De trei ani şcolari încoace, Şcoala Gimnazială „Sfântul Calinic de la Cernica“ va fi gata „la anul“.

Pentru un elev, şcoala în trei schimburi înseamnă ore mai scurte, de 40 de minute, conden­sate, cu pauze de cinci minute. Reţeta este valabilă şi pentru profesorii lor care abia ies dintr-o clasă, urcă sau coboară două etaje şi intră în altă clasă, pentru o altă oră. Pentru al treilea an şcolar la rând cei 600 de elevi şi profesorii Şcolii Gimnaziale „Sfântul Calinic de la Cernica“ (fosta 164) învaţă şi predau în trei schimburi fiind găzduiţi de Şcoala Adrian Păunescu din acelaşi sector.

Aceşti elevi au plecat din sălile lor de clasă acum aproxi­mativ trei ani, când şcoala a intrat în reabilitare, cu gândul că se vor întoarce după un an.

„Din toamnă, ne întoarcem acasă“, scrie pe un banner care atârnă pe gardul Şcolii, pentru că speranţa profesorilor, a elevilor, a părinţilor aceasta era. Şi informa­ţiile oficiale ale Primăriei Sectoru­lui 6 arătau acelaşi lucru. „Elevii Şcolii 164 se vor întoarce în şcoală din septembrie 2023“, a transmis Primăria Sectorului 6 pentru ZF în luna martie a acestui an.

Dar nu s-a întâmplat.

Astăzi, cei peste 600 de elevi de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Calinic de la Cernica“ învaţă alături de cei aproape 570 de elevi ai şcolii în care au fost mutaţi, în trei schimburi, cu ore de 40 de minute şi pauze de cinci minute.

„Nu avem timp să ieşim în pauze. Profesorii termină orele la timp, dar abia am ajunge în curtea şcolii că ar trebui să ne întoarcem în clasă. Rămânem în săli“, spune un elev de gimnaziu al Şcolii 164. El merge la şcoală în schimbul trei, care începe la ora 13.25.

De luni până vineri, peste 1.000 de elevi intră pe porţile şcolii în schimbul unu, de la 8, de la 11 cei din schimbul doi sau după ora 13 cei din ultimul schimb.

„Modernizarea Şcolii Gimnaziale “Sfântul Calinic de la Cernica“ (fostă Şcoala Gimnazială Nr. 164) constituie o prioritate a autorităţii locale Sector 6, pentru a le oferi elevilor un mediu de învăţare cât mai sigur şi plăcut. Şcoala a intrat în şantier pentru reabilitare şi eficientizare energetică, însă, după decopertare, constructorul a descoperit că sunt mari probleme la structurile de rezistenţă şi clădirea are nevoie de consolidare. Rezistenţa planşeelor nu îndeplinea cerinţele de siguranţă, acestea aveau multiple fisuri şi reprezentau un pericol pentru oricine s-ar fi aflat înăuntru“,  au răspuns reprezentanţii Primăriei Sector 6 la întrebările adresate de ZF privind motivele pentru care clădirea este încă în şantier.

În răspunsul transmis acum de Primăria Sectorului 6 nu se menţionează însă când anume în cei trei ani de când şcoala a intrat în reabilitarea s-au descoperit aceste „mari probleme la structurile de rezistenţă“, iar toate etapele care au urmat, de contractarea e unei noi expertizări, de comandare a unei noi proiectări, de votare, de suplimentare a lucrărilor, „etape - legale şi obligatorii - au întârziat finalizarea lucrărilor, aşa cum fusese programată iniţial“.

Termenul de finalizare al Şcolii a devenit în tot acest timp o enigmă pentru toată lumea – elevi, părinţi, profesori şi chiar reprezentanţi ai Primăriei şi ai Administraţiei Şcolilor Sector 6.  În luna martie a acestui an reprezentanţii Primăriei afirmau în răspunsul transmis către ZF că elevii Şcolii Gimnaziale „Sfântul Calinic de la Cernica“ se vor întoarce în sălile de clasă în septembrie 2023, după ce termenul fusese oricum prelungit.

Misterul continuă şi pe măsură ce trece timpul apar şi mai multe semne de întrebare, mai ales în contextul în care inclusiv informaţiile de pe site-ul Administraţiei Şcolilor Sector 6, administrat de primăria de sector, se bat cap în cap. Pe una dintre paginile site-ului, data la care se vor întoarce elevii în sălile de clasă ale Şcolii Gimnaziale „Sfântul Calinic de la Cernica“ este 1 septembrie 2023, iar la un click distanţă, pe acelaşi site, apare o dată diferită şi anume, 31 decembrie 2023.

Nicio informaţie nu coincide cu alta şi totul este atemporal când vine vorba despre finalizarea lucrărilor la această şcoală, care de trei ani şcolari încoace va fi gata „la anul“. Termenul de „la anul“ a mai fost şi anul trecut, iar anul acesta a devenit „anul viitor“, după cum au transmis chiar reprezentanţii Primăriei Sectorului 6.

„Revenirea elevilor în sălile de clasă ale Şcolii Gimnaziale „Sfântul Calinic de la Cernica“ va avea loc anul viitor“, au răspuns vag reprezentaţii primăriei în urma solicitării ZF. Când anume anul viitor? În ianuarie 2024 sau în decembrie 2024? Nicio asumare, niciun răspuns clar pe care elevi, profesori şi păriniţi îl aşteaptă.

„Vin acum la această şcoală pentru că încă nu este gata a noastră. E al treilea an în care învăţăm aici. Încep la 11 cursurile şi termin pe la ora două“, spune un alt elev din clasa a treia al Şcolii Gimnaziale 164 din sectorul 6.

Şcoala a intrat în şantier pentru reabilitare şi eficientizare energetică, proiectul având la bază fonduri europene în valoare de 13,8 mil. lei.

La întrebarea ZF „Ce faceţi dvs. pentru a urgenta finalizarea lucrărilor? , reprezentanţii Administraţiei Şcolilor Sector 6 spun că efectuează periodic vizite pe teren şi că cea mai recentă (la data forumlării răspunsului  - n .red) dintre acestea a avut loc pe 13 septembrie 2023, când pe şantier erau prezenţi muncitori care lucrau la instalaţii sanitare şi termice, instalaţii de curenţi slabi, montaj rigips, tapet şi covor PVC, montaj panouri sandwich precum şi montaj sisteme de climatizare.

ZF a întrebat şi care este termenul real pentru întoarcerea copiiilor în sălile de clasă, iar răspunsul a fost „anul viitor“: „În acest moment, constructorul estimează că lucrările se vor finaliza la sfârşitul lunii octombrie 2023, urmând ca apoi să se desfăşoare procedurile de recepţie şi de achiziţionare a dotărilor. Astfel, revenirea elevilor în sălile de clasă ale Şcolii Gimnaziale “Sfântul Calinic de la Cernica“ va avea loc anul viitor“.

Ieri, pe site-ul Administraţiei Şcolilor Sector 6 data de 1 septembrie figura ca dată de finalizare a lucrărilor.

Paradoxal, pe acelaşi site, la o altă rubrică, apare data de 31 decembrie 2023.

În martie 2023, într-un răspuns transmis către ZF, Primăria Sector 6 confirmă că elevii vor reveni în clase din septembrie 2023

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO