Companii

Restructurarea mineritului atinge si afacerile Artego

04.11.2005, 14:24 39

Compania Artego Targu-Jiu, producatoare de benzi transportoare pentru industria miniera, a anuntat o incetinire a ritmului de crestere a afacerilor sale, in special din cauza restrangerii activitatii in minerit.

Dupa ce anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri mai mare cu 30% fata de 2003, oficialii firmei estimeaza anul acesta o crestere de numai 5% fata de 2004, pana la 39 de milioane de euro.

"Evolutia pe acest an este cu 25% mai mica fata de cea inregistrata anul trecut, comparativ cu 2003. Inchiderea partiala sau totala a principalelor exploatari miniere din tara a condus la diminuarea tuturor indicatorilor nostri financiari", a declarat pentru ZF Transilvania Viorel David, directorul general al Artego.

Potrivit acestuia, la fabrica din Targu-Jiu se produce aproximativ 95% din necesarul de benzi transportoare din Romania.

Dincolo de benzile transportoare, firma mai produce si covoare din cauciuc sau garnituri presate. Pe aceste doua segmente, Artego introduce anual produse noi, in functie de cererile de pe piata.

"Anul acesta am lansat noi tipuri de benzi, rezistente la flacara, noi tipuri de garnituri si noi modele de covoare din cauciuc. In continuare cea mai mare pondere in productie o detin benzile de transport cu 85% din total", a mai spus David.

Potrivit acestuia compania exporta 27% din productia de articole tehnice din cauciuc, cele mai stabile piete fiind Italia, Anglia si Dubai. In mod ocazional compania a mai exportat in Spania, Olanda, Israel si Finlanda. Valoarea exportului in 2004 a atins cifra de 9,4 milioane de euro.

Pe piata interna, principalii clienti sunt Sidex Galati, Electroputere Craiova, dar si complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova. Pentru a contracara efectele restructurarii din industria miniera, compania a demarat inca din 2002 un plan de diversificare a activitatii infiintand o sectie de productie a preparatelor din lapte, una de productie de paine si una de confectii textile. Anul acesta planurile de investitii ale companiei s-au cifrat la aproximativ un milion de euro si au fost orientate in special catre modernizarea fabricii de produse lactate.

"Portofoliul de produse lactate include cateva zeci de sortimente, toate fiind ambalate sub marca Artego. Am pus, de asemenea, la punct si modalitatile de comercializare a acestor produse, prin deschiderea unei retele proprii de magazine alimentare", a precizat Viorel David.

Potrivit acestuia, productia de lactate reprezinta aproximativ 3% din cifra de afaceri totala a companiei.

Investitiile Artego au mers anul acesta si catre modernizarea instalatiei de impregnare si extinderea capacitatilor de recuperare a anvelopelor cu metal. In ultimii trei ani firma Artego a investit peste 3 milioane de euro in modernizarea capacitatilor de productie pe care le detine, iar proiectele de investitii pentru urmatoarea perioada vizeaza reducerea costurilor de productie si imbunatatirea tehnologiilor de fabricatie.

Artego a aparut pe piata de prelucrare a cauciucului in 1990, ca urmare a reorganizarii si prelucrarii patrimoniului fostei IATCCR din Targu-Jiu.

In prezent, este o societate cu capital privat, salariatii detinand 76% din totalul de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO