Companii

Resursele balneare, departe de a-şi fi atins potenţialul. Doar şase dintre cele 30 de staţiuni balneare din România au atras investiţii de 90 mil. euro. Rezultatul? Dublarea numărului de turişti

Resursele balneare, departe de a-şi fi atins...

Autor: Miruna Diaconu

12.02.2024, 16:00 225

♦ Băile Felix, Băile Herculane, Borsec, Eforie, Lacu Sărat şi Sovata sunt staţiunile care au beneficiat de investiţii sau unde există proiecte de modernizare ♦ Doar câţiva antreprenori duc în spate dezvoltarea turismului balnear ♦ Un proiect în turismul balnear necesită investiţii substanţiale, iar investitorii lipsesc.

România numără 30 de staţi­uni balneare cu resurse bo­ga­te în minerale şi ape termale unde se pot trata diverse afec­ţiuni, însă mai puţin de un sfert dintre acestea au beneficiat de in­ves­tiţii sau au proiecte de modernizare în desfăşurare. Băile Felix, Băile Herculane, Borsec, Eforie, Lacu Sărat şi Sovata sunt sta­ţiunile care au în derulare investiţii sau au proiecte finalizate recent. În ultimii ani, sta­ţiunile balneare au avut proiecte de moder­nizare şi investiţii totale în valoare de 90 mi­li­oane de euro, potrivit datelor adunate de ZF pe baza informaţiilor făcute publice de companii în ultimii ani.

Multe staţiuni balneare nu au beneficiat de investiţii timp de zeci de ani nici din partea autorităţilor locale, nici din partea mediului pri­vat care nu a fost intere­sat să îşi verse capitalul în astfel de zone. Multe staţiuni sunt în paragină, iar hotelurile existente amintesc de vremea în care au fost construite, în urmă cu câteva decenii.

Turismul balnear este unul dintre seg­mentele pieţei turistice locale cu cel mai mare potenţial, fiind un tip de turism care se poate adresa oaspeţilor pe tot întreg anul, fără a fi afectat de sezonalitate precum sunt staţiunile montane sau cele de pe litoral. Cu toate acestea, turismul balnear nu s-a dezvoltat la potenţialul său şi doar câţiva antreprenori au avut curaj să intre pe acest segment de business. Specialiştii din piaţă spun că o investiţie într-o zonă balneară necesită costuri mult mai mari decât într-un alt tip de turism. Diferenţa e făcută de centrele de tratament şi de spa care necesită investiţii în plus pe lângă cazare şi facilităţi de alimentaţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO