Retail&Agrobusiness

Adam Crăciunescu, revocat din funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Romsilva

Adam Crăciunescu, revocat din funcţia de membru în...

Autor: Departamentul Social

13.01.2016, 18:26 607

"Miercuri, 13 ianuarie 2016, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, a semnat ordinul de revocare a domnului Adam Crăciunescu din calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor - ROMSILVA. Referitor la funcţia de director general al RNP Romsilva, ocupată de domnul Adam Crăciunescu, Conform OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, singura autoritate care poate numi sau revoca directorul general este Consiliul de Administraţie", se arată într-un comunicat de presă al MMAP.

Adam Crăciunescu este din mai 2012 director general al Romsilva şi din ianuarie 2014 era membru în Consiliul de Administraţie al Regiei Naţionale a Pădurilor.

Preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), Nicolae Ţucunel, a declarat, miercuri, că Regia Naţională a Pădurilor Romsilva "omoară" industria mobilei din România, după ce a decis majorarea cu până la 300% a preţului masei lemnoase.

"Decizia pe care a dat-o directorul general Romsilva (n.r. - Adam Crăciunescu) , prin care a stabilit nişte preţuri de referinţă şi care înlocuieşte o decizie din 2010, a adus nişte preţuri mai mari cu 300%. În toată lumea, preţurile la materiile prime scad, la petrol, la gaze, la metal, bursele lemnului scad, iar noi venim şi omorâm o industrie, punând nişte preţuri în duşmănie", a spus Ţucunel, într-o conferinţă de presă.

Ţucunel afirmă că Romsilva a decis ca şi coaja copacilor să fie vândută la acelaşi preţ cu lemnul valorificat pentru prelucrare.

"În plus, nicăieri nu se mai întâmplă în lume, plătim şi coaja lemnului de lucru la nivelul de adjudecare. Volumul de coajă al lemnului de lucru se cifrează undeva în jur de 10%. La stejar, care e cea mai scumpă specie, ajungem la 15-18%. De aici rezultă o altă majorare de preţ spectaculoasă, deşi coaja are un preţ de 1-2 lei. Nu putem plăti coaja la nivelul lemnului de lucru", a completat Ţucunel.

Omul de afaceri susţine că Romsilva trebuie să-şi acopere bugetul de 1,7 miliarde de lei din vânzarea de masă lemnoasă, însă acest lucru nu se va putea întâmpla din cauza preţurilor practicate de regia naţională. De asemenea, el susţine că peste 130.000 de oameni sunt afectaţi direct de deciziile Romsilva.

"Întreg domeniul forestier este cuprins de această criză, însăşi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, care are un buget de 1,7 miliarde în acest an şi pe care trebuie să-l asigure din vânzarea masei lemnoase. Au de executat lucrări de regenerare, de reîmpăduriri, de investiţii. Domeniul forestier este blocat la acest moment şi nu doar din cauza preţurilor exagerate. Romsilva vine cu un contract pe care îl impune abuziv agenţilor economici. Nu au consultat pe nimeni, am încercat să mergem să discutăm cu ei şi am plecat cum am venit", a mai spus acesta, care a precizat că "oamenii vor să vină la Bucureşti să protesteze cu fierăstraiele".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO