Retail&Agrobusiness

Afacerile din comerţul cu ridicata şi amănuntul au crescut anul trecut cu 1,7%, serie brută

Afacerile din comerţul cu ridicata şi amănuntul au...

Autor: Raluca Ghinea

10.02.2015, 10:23 161

Astfel, comerţul cu autovehicule a înregistrat un avans al afacerilor de 2,4%, iar cel cu piese şi accesorii pentru autovehicule de 1,6%. În schimb, activitǎţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor au avut o scădere de 0,8%, iar afacerile din comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor au fost mai mici cu 0,7%, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a înregistrat afaceri în urcare cu 0,9% faţă de 2013, creştere provenită de la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (3,8%) şi activităţi ale hotelurilor şi restaurantelor (3,1%).

Scăderi au fost consemnate la jocurile de noroc şi alte activităţi recreative (-2,5%), activitǎţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-1,5%) şi cele de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-1,1%).

În decembrie, afacerile pentru comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, s-au redus cu 7,9% comparativ cu noiembrie, serie brută, pe fondul unui regres la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-13,3%), comerţul cu autovehicule (-4,8%) şi activităţile de întreţinere şi repararea autovehiculelor (-1,6%). Pe de altă parte, comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente, întreţinerea şi repararea motocicletelor a avut afaceri mai mari cu 34,5%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, afacerile s-au diminuat în decembrie cu 2,1% faţă de noiembrie.

Totodată, serviciile de piaţă prestate populaţiei au avut o scădere a afacerilor de 2,1%, provenită de la agenţiile turistice şi tur-operatorilor (-11%), activităţile de spǎlare, curǎţare şi vopsirea textilelor şi blǎnurilor (-8,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-1,4%) şi jocurile de noroc şi alte activităţi recreative (-0,3%).

În schimb, serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare au avut un avans al afacerilor de 11,9%, având în vedere volumul mare de activitate din perioada Crăciunului şi Revelionului.

Comparativ cu decembrie 2013, afacerile din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor au fost mai mici cu 5,6%, serie brută, şi cu 5,2% serie ajustată.

Serviciile de piaţă prestate populaţiei au avut afaceri în scădere cu 5,2%, serie brută, şi cu 4,9% serie ajustată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO