Retail&Agrobusiness

Carrefour ajunge la zece cooperative locale care livrează exclusiv legume şi fructe în magazinele reţelei, după ce a semnat parteneriate cu încă şase unităţi agricole. Julien Munch, CEO: Ne propunem să replicăm acest model şi în alte regiuni ale ţării

Autor: Cristina Bellu

16.10.2023, 13:10 215

Retailerul francez Carrefour, cu o reţea de peste 400 de magazine în ţară, a atins pragul de zece cooperative locale care livrează exclusiv legume şi fructe în unităţile operate de companie, după ce a încheiat parteneriate cu şase noi cooperative agricole din Fierbinţi, Beiuş, Ostrov, Târgu Secuiesc, Huşi şi Voineşti.

Cu o experienţă semnificativă în domeniul agriculturii durabile şi o suprafaţă de cultivare ce se întinde pe mai bine de 627 de hectare, agricultorii din aceste regiuni geografice raportează un volum al recoltei anuale de peste 35.000.000 unităţi de vânzare de fructe şi legume, produse care vor putea fi regăsite sub eticheta Grădina Noastră, personalizată în funcţie de origine, spun oficialii companiei.

Potrivit acestora, Carrefour România colaborează în momentul de faţă cu cooperativele agricole Grădina Noastră din Vărăşti, Zărand, Însurăţei, Brezoaele, Fierbinţi, Beiuş, Ostrov, Târgu Secuiesc, Huşi şi Voineşti.

“Prin intermediul brandului umbrelă, Grădina Noastră, care uneşte cele zece cooperative partenere Carrefour, am dezvoltat o serie întreagă de programe cu dublu beneficiu, traduse în susţinere pentru fermieri şi comunităţile lor şi produse proaspete, locale, pentru toţi clienţii noştri (...) Ne propunem să replicăm acest model de succes al cooperativelor agricole şi în alte regiuni ale ţării”, spune Julien Munch, CEO Carrefour România.

Creată la iniţiativa Carrefour, Cooperativa Grădina Noastră de la Fierbinţi este formată din şase familii de agricultori specializate în cultivarea legumelor.

Cooperativa, recunoscută pentru producţia de varză, roşii, ardei, vinete, castraveţi, dovlecei şi ţelină, dispune de un teren ce se întinde pe aproximativ 22 de hectare în câmp şi 1 hectar în solarii. Totodată, producătorii colaborează îndeaproape cu mediul universitar şi cu companiile de profil pentru cercetarea a noi hibrizi ce pot fi comercializaţi.

„Factorii optimi de mediu, cunoştinţele de specialitate în domeniul agricol şi, mai nou, sprijinul pe care-l primim din partea Carrefour România sunt principalul motor de funcţionare a cooperativei“, spune Alice Spiridon, fermier în Cooperativa Grădina Noastră din Fierbinţi.

Cooperativa Grădina Noastră din Beiuş, formată din şase familii de agricultori,  este specializată în producţia de fructe de pădure pe suprafeţe extinse – 1 ha afine, 1 ha căpşune, 1,2 ha zmeură şi 0,7 ha coacăze roşii.

Înfiinţată în urmă cu şapte ani, cooperativa îşi propune să atragă cât mai mulţi producători şi locuitori din zona Beiuşului şi împrejurimi.

Specializată în producţia de struguri de masă şi fructe, Cooperativa Grădina Noastră din Ostrov este alcătuită din cinci familii care se ocupă, zi de zi, cu îngrijirea celor 57 ha de struguri şi 7 ha de cireşe, caise şi nectarine, cu o creştere exponenţială de la un an la altul.

Suprafaţa totală de teren a cooperativei situată în depresiunea Târgu Secuiesc depăşeşte 89 ha, şi este operată de cinci familii din regiune. Anual, cooperativa livrează între 500-800 de tone de cartofi pentru magazinele Carrefour.

Aproximativ 30 ha de vie de struguri de masă, 1 ha de cireşi şi 1 ha de pruni sunt atent îngrijite de cele 2 familii înrolate în Cooperativa agricolă de la Huşi.

Alcătuită în prezent din şapte familii, Cooperativa agricolă din Voineşti este specializată în pomicultură, ramură ce i-a adus cu timpul renumele la nivel naţional. Deţine o suprafaţă de teren de aproximativ 78 ha, destinate culturilor de mere (50 ha), cireşe (9 ha), prune (10 ha) şi pere (9 ha).

Toate produsele comercializate sub marca Grădina Noastră sunt crescute local, de familiile de fermieri şi agricultori cu tradiţie din cadrul cooperativelor, care beneficiază de sprijinul retailerului în termeni de accesibilitate crescută la o piaţă de desfacere naţională, dezvoltarea şi promovarea vânzărilor şi circuit logistic îmbunătăţit.

În prezent, Carrefour deţine în portofoliul de producători locali parteneriate cu 25 de cooperative, dintre care 15 ca furnizori şi zece ca parteneri, sub brandul Grădina Noastră.

 
 
 
 
 
 
 
 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO