Retail&Agrobusiness

Cât a contribuit agricultura la formarea PIB în ultimii 10 ani

Cât a contribuit agricultura la formarea PIB în ultimii...
04.09.2016, 08:00 2917

Cât de bun este anul agricol şi cât va cântări el la creş­terea PIB şi la for­marea acestuia într-un an care se anunţă deja extrem de bun pentru economie?

Prima jumătate din an arată bine. Dar dacă agricultura îşi pune amprenta asupra creşterii economice sau a PIB-ului o face mai cu seamă în tri­mestrele trei şi patru, când sunt contabilizate în special culturile de porumb, floarea-soa­relui şi culturile mai târzii. În S1 economia a crescut cu 5,2% an/an şi cu 6% în T2 faţă de T2 2015, dar nu sunt deocamdată date despre aportul agriculturii la formarea PIB sau la creşterea economică.

„Este cel mai bun an agricol de când am intrat în România”, susţine un trader de top care joacă în principal pe piaţa cerealelor. Iar Ministerul Agriculturii anticipează: pentru prima dată în ultimii 10 ani producţia de grâu din 2016 ar urma să sară de 4 tone la hectar.

Din prognozele Ministerului Agriculturii se poate reţine că anul acesta au fost recoltate (datele nu sunt definitive) 8,4 milioane de tone de grâu, cu 7,6% mai mult decât anul trecut, când au fost adunate în silozuri 7,8 milioane de tone. Despre alte culturi ştim mai puţine lucruri, dar sunt date că o parte a culturii de porumb este compromisă ca urmare a secetei din a doua parte a verii.

 

Anul trecut, un an agricol slab, agricultura a avut o contribuţie la PIB de 4,2%, în vreme ce contribuţia la creşterea economică a fost de minus 0,4%. Pe volum, agricultura (agricultură, silvicultură, pescuit) a scăzut cu 9,4% din ca­uza secetei care a afectat în principal cul­turile de porumb. Pro­ducţia de porumb a scă­zut în 2015 cu aproape 3,2 milioane de tone faţă de 2014 (- 26%), în vreme ce producţia de grâu a crescut cu 3,5%. Astfel, agricultura a contribuit negativ la creşterea economică şi cu doar 4,2% la formarea PIB – cel mai redus ritm din ultimii 10 ani.

Comentând acest ultim aspect, economistul Aurelian Dochia arată însă că structura PIB-ului s-a modificat substanţial în ultimii ani, iar sectorul nu mai poate întoarce o creştere econo­mică pozitivă într-una negativă, cum se întâmpla în urmă cu 10-15 ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO