Retail&Agrobusiness

Câte milioane de euro pierde Bayer România după ce Comisia Europeană a interzis insecticidul care omoară albinele?

Câte milioane de euro pierde Bayer România după ce...

Autor: Roana Rotaru

03.05.2018, 17:09 559

Bayer România, unul dintre cei mai mari jucători din industria chimică şi farmaceutică din lume, afirmă ca va pierde cel mult 10 mil. euro din vânzările totale, ca urmarea a deciziei Comisiei Europene (CE) de a interzice pesticidele neonicotinoide în UE, potrivit calculelor ZF realizate pe baza datelor transmise de companie.

În 2017, Bayer România a avut vânzări totale de circa 200 mil. euro, potrivit reprezentanţilor companiei.

„Aceste produse (neonicotinoidele din portofoliul Bayer - n. red.) generează în România vânzări de câteva milioane de euro, cifra reprezentând mai puţin de 5% din vânzările Bayer din ţară”, a spus Pascal Cassequellle - şeful Bayer în  România, Bulgaria şi Moldova.

Decizia luată de CE la sfârşitul săptămânii trecute, de a interzice pesticidele neonicotinoide, vine în urma unui studiu realizat de reprezentanţii Autorităţii Europeane pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA), care susţin că neonicotinoidele reprezintă o ameninţare pentru populaţia de albine. Albinele sunt esenţiale pentru polenizare, proces fără de care mai multe specii de plante nu s-ar putea reproduce, potrivit EFSA.

Reprezentanţii Bayer România susţin însă că restricţiile impuse de CE sunt nejustificate, afirmând că „neonicotinoidele sunt sigure, atunci când sunt utilizate conform instrucţiunilor de pe etichetă”.

Conform unui sondaj efectuat de Bayer în 2017, 86% dintre fermierii care utilizează neonicotinoide ca tratament pentru seminţe la grâu, se aşteaptă la o scădere a producţiei după interzicerea neonicotinoidelor şi consideră că vor fi nevoiţi să crească cantitatea de insecticide ce urmează a fi aplicate.

„Dincolo de costurile crescute pentru fermierii europeni, restricţiile existente au adus deja consecinţe neintenţionate considerabile: lipsa soluţiilor alternative, mai multe tratamente, care au condus la mai multe emisii de dioxid de carbon, un risc crescut de insecte dăunătoare rezistente, precum şi o revenire la substanţele chimice mai vechi şi mai puţin eficiente”, susţine şeful Bayer România.

Neonicotinoidele afectează sistemul central al insectelor, conducând la paralizie şi moarte, potrivit reprezentanţilor CE. Primele neonicotinoide au fost aprobate în UE în 2005.

Primii care aplaudă decizia CE sunt apicultorii, care nu vor mai pierde albine din cauza pesticidelor neonicotinoide. Chiar şi fermierii care practică agricul­tură de performanţă înţeleg necesitatea acestei măsuri, deşi interdicţia CE privind folosirea pesticidelor neonicotinoide le-ar putea diminua profiturile.

Potrivit specialiştilor din piaţă, fermierii români riscă să piardă în jur de 20% din producţia de porumb şi floarea-soarelui ca ur­ma­re a deciziei CE de a interzice folo­sirea pesticidelor neonicotinoide la culturile de câmp. până la sfârşitul anului 2018.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO