Retail&Agrobusiness

Chiriaşii mallurilor din provincie plătesc 12,5% din încasări pe chirie, cel mai ridicat nivel din regiune

Chiriaşii mallurilor din provincie plătesc 12,5% din...

Autor: Cristina Rosca

01.04.2015, 08:05 399
Retailerii prezenţi în mallurile româ­neşti din provincie plătesc lunar 12,5% din încasări pe chirie, cea mai mare pondere între ţările din regiune şi chiar prin com­paraţie cu Italia, una dintre cele mai dezvoltate pieţe din lume. Astfel, lunar un retailer plăteşte în medie 12,9 euro/mp chirie, în timp ce încasările sunt de 102,8 euro/mp/lunar, potrivit datelor oferite de compania de consultanţă imobiliară CBRE. La polul opus, în Polonia – cea mai dezvoltată piaţă din regiune - raportul este de 10,4%, respectiv chiria este de 17,5 euro la încasări de 167,8 euro/mp.
 
Cifrele sunt valabile pentru centrele comerciale şi mallurile aflate în afara capi­talelor, nu sunt incluse parcurile de retail.
 
Diferenţa între România şi celelalte ţări (în ceea ce priveşti ponderea chiriei în cifra de afaceri, n.red.) este dată de nivelul de dezvoltare al pieţei şi de concurenţa la nivel de stoc modern de retail.
 
Astfel, suprafaţa de centre comerciale existente în România (în provincie) este mai mică decât în alte ţări. Pe piaţa locală centrele comerciale s-au orientat către marile oraşe ale ţării, existând în continuare chiar şi reşedinţe de judeţ care nu au malluri, ci doar parcuri de retail.
 
Piaţa urmează să se dezvolte însă deoarece „există în continuare branduri interesate din România. Vorbim de branduri din toate categoriile de retail, dar mai ales modă. Toţi retailerii vor să beneficieze de creşterea pieţei, astfel că România a urcat pe poziţia 22 în topul atractivităţii pentru retail. Pe prima poziţie se află Germania de Est“, spune Walter Wolfler, şeful departamentului de retail în Europa Centrală şi de Est în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE. El nu precizează de pe ce poziţie a urcat România pe locul 22.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO