Retail&Agrobusiness

Colliers: Majoritatea românilor cumpără cadourile de sărbători în ultimul moment, iar aproape jumătate oferă celor apropiaţi cadouri dulci, faţă de o medie de 27% în ţările din regiune

Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers

Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers

Autor: Cristina Bellu

22.12.2023, 10:48 78

Dulciurile reprezintă un element esenţial al sărbătorilor în casele românilor şi bulgarilor, notează un raport al Colliers realizat pe baza unui sondaj la care au participat respondenţi din România, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia (CEE-6).

Mai exact, în România, cadourile dulci sunt cumpărate de 45% dintre intervievaţi, iar în rândul bulgarilor ponderea este de 47%, semnificativ mai mare decât media regiunii CEE-6, unde 27% dintre cei chestionaţi aleg să dăruiască produse dulci de sărbători.

La polul opus se află Cehia (3%) şi Slovacia (13%), unde nu se prea cumpără şi oferă dulciuri. Acelaşi sondaj arată că simbolurile tradiţionale de sărbători pentru români sunt cozonacul şi plăcintele Pelincile Domnului.

Datele Colliers mai arată că România se numără printre ţările UE cu o înclinaţie puternică pentru dulciuri, în special pentru ciocolată şi zahăr pur, acesta din urmă fiind un indicator al faptului că multe dulciuri se coc în casă.

„Am urmărit coşul de consum analizat de Eurostat, care oferă o imagine detaliată a categoriilor de cheltuieli şi, examinând produsele zaharoase în general, cum ar fi zahărul, gemurile, ciocolata, bomboanele şi produsele de cofetărie, am constatat că ţările din Europa Centrală şi de Est în general şi ţările baltice domină primele poziţii. Bulgaria se află pe primul loc în UE şi nici România nu este departe, produsele zaharoase reprezentând aproximativ 2% din coşul lunar de consum”, explică  Silviu Pop, Director CEE & Romania Research la Colliers.

El menţionează că România şi Bulgaria se situează mai jos în UE în ceea ce priveşte ponderea produselor de cofetărie, dar este esenţial de remarcat că bulgarii conduc în ceea ce priveşte cheltuielile generale pentru produsele zaharoase, în timp ce românii stau mai bine la alte categorii de produse, cum ar fi ciocolata sau consumul de zahăr pur

Sondajul Colliers arată, de asemenea, şi că, în România, mai mult de jumătate dintre cei chestionaţi cumpără cadouri în ultimul moment, în timp ce în majoritatea ţărilor europene, respondenţii încep să cumpere cadouri cu una-două luni înainte.

Cumpărătorii din ţările CEE-6  au declarat că cel mai adesea alocă o sumă cuprinsă între 26 şi 50 de euro pentru un cadou oferit unei persoane.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO