Retail&Agrobusiness

Consiliul Concurenţei cere înfiinţarea unei burse române a cerealelor, o măsură menită să vină în sprijinul micilor producători de cereale

Consiliul Concurenţei cere înfiinţarea unei burse...
06.01.2017, 17:29 528

Consiliul Concurenţei cere înfiinţarea unei burse române a cerealelor, după ce în urma unei investigaţii finalizate anul trecut în rândul celor mai mari tarderi de cereale a observat „dezechilibre” pe piaţă. Mai mult, instituţia cu atribuţii în protecţia, menţinerea şi stimularea concurenţei, încurajează asocierea micilor fermieri, pentru ca astfel, aceştia să aibă o mai mare putere de negociere în relaţia cu traderii.

„Consiliul Concurenţei recomandă înfiinţarea unei burse române a cerealelor, ceea ce va oferi o alternativă pentru actualele licitaţii private cu strigare. De asemenea, Autoritatea de Concurenţă susţine asocierea micilor cultivatori români, atât în scopul asigurării surselor de finanţare şi facilitării accesului la creditare, cât şi pentru reducerea costurilor de producţie şi creşterea puterii de negociere”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenţei.

Tona de grâu de panificaţie se vindea în Portul Con­stanţa cu circa 100 de lei mai mult decât primea producătorul agricol pe aceeaşi cantitate, po­trivit unei analize realizate de ZF în luna iulie a anului trecut, pe baza datelor publicate pe site-ul Ministerului Agriculturii, o diferenţă de preţ pe care unii producători agricoli, precum Lau­ren­­­ţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Pro­ducă­torilor Agricoli din România (LAPAR), o considera nejustificat de mare.

Preşedintele LAPAR, Lau­ren­ţiu Ba­ciu, acu­­za atunci traderii de cereale că s-au în­ţeles asupra pre­ţului de achi­ziţie al cerea­lelor de la pro­du­cători şi că nu se ra­por­tea­ză la bursa MATIF (Marché - Terme International de France, Paris - una din­tre platformele de refe­rin­ţă în comerţul cu ce­reale) când stabilesc pre­ţul de achiziţie al grâului, ci la o bursă „ima­gina­ră“, cea a Mării Negre în care ţin cont de preţul la care vând ruşii şi ucrai­nenii cerealele.

Actuala recomandare a Consiliului Concurenţei vine în contextul în care acum câteva luni reprezentanţii instituţiei spuneau că traderii nu sunt obligaţi să se raporteze la vreo bursă,  inspectorii putând interveni doar acolo unde există suspiciuni de înţelegeri anticoncurenţiale.

„Pe piaţa comercializării de cereale din România nu există nicio reglementare administrativă care să oblige comercianţii să se raporteze la bursa de la Paris, ca reper pentru formarea preţurilor de achiziţie a cerealelor (...) Consiliul Concurenţei nu poate îndruma comercianţii de cereale către un reper anume, aceştia ştiind cel mai bine cum să îşi poziţioneze oferta, ţinând cont de factori logistici şi financiari, dar poate interveni prin declanşarea unei investigaţii dacă are indicii privind posibile înţelegeri anticoncurenţiale“, au declarat pentru ZF reprezentanţii Consiliul Concurenţei la sfârşitul lunii iulie a anului trecut.

Vara trecut grâului a ajuns la să fie vândut şi la un preţ de 0,50 lei pe kilogram, minimul ultimilor zece ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO