Retail&Agrobusiness

Consiliul Judeţean Vaslui a semnat un contract de finanţare 5,8 mil. euro pentru gestionarea deşeurilor

Consiliul Judeţean Vaslui a semnat un contract de...

Autor: Roana Rotaru

02.08.2017, 16:14 129

Consiliul Judeţean Vaslui a semnat un contract de finanţare 5,8 mil. euro, bani eurropeni pentru a implementa faza a doua a proiectului prin care se realizează Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor solide, potrivit unui comunicat emis de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

„Concret, se vor construi platforme de colectare selectivă a deşeurilor, 4 staţii de transferîn Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti şi se vor închide depozitele neconforme existente în localităţile menţionate, investiţiile contribuind la reducerea riscului degradării mediului şi la reducerea utilizării nesustenabile a resurselor”, se arată în comunicatul emis de MFE.

Măsurile implementate prin acest proiect vizează introducerea unor sisteme de tratare a deşeurilor, asigurarea  unei rate de colectare a deşeurilor de 100% în zonele urbane şi de 95% în zonele rurale, precum şi promovarea colectării selective a deşeurilor reciclabile şi biodegradabile, potrivit sursei citate.

„Toate activităţile finanţate prin proiect conduc la valorificarea şi reciclarea deşeurilor şi la protejarea rezervelor naturale. Promovăm astfel utilizarea resurselor în mod responsabil faţă de generaţiile următoare, fără a le epuiza şi fără a distruge mediul”, a spus ministrul Fodurilor Europene Rovana Plumb.

Proiectul, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Vaslui, este finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 şi continuă lucrările începute prin POS Mediu 2007 – 2013.

Autoritatea de Management a POIM ar putea transmite şi azi Comisiei Europene, pentru decontare, facturi de milioane de euro, dar nu poate face acest lucru pentru că „nu este acreditată”.

România nu are acreditată, la peste trei ani de la debutul exerciţiului financiar 2014 – 2020, nicio agenţie de management (instituţii prin intermediul cărora se fac plăţi în programele derulate cu fonduri UE) şi, astfel, nu poate primi bani de la Bruxelles în vreme ce facturi de sute de milioane de euro aşteaptă să fie decontate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO