Cum să pierzi 1,6 miliarde de euro: situaţia fondurilor agricole la finalul exerciţiului financiar 2007 - 2013

20 ian 2016 Autori: Roana Rotaru , Iulian Anghel

Teancurile de documente solicitate la dosar, schimbarea regulamentului în timpul procesului de accesare sau întârzierea plăţilor sunt doar trei dintre dificultăţile ce le dau bătăi de cap fermierilor care încearcă să obţină fonduri europene. Rezultatul: minus 1,6 miliarde de euro în agricultura românească, în exerciţiul financiar 2007 – 2013.

„În perioada anterioară, 2007 - 2013, am dezangajat (pierdut) un miliard de euro la care se adaugă penalităţi de peste 600 milioane de euro. În altă ordine de idei, accesul la bani europeni este extrem de complicat şi în acest sens am fost criticat de multe ori pentru ghidurile complexe pe care le-am postat pe site“, admite Achim Irimescu, noul ministru al agriculturii.

În exerciţiul financiar 2007 - 2013 doar 65% din dosarele depuse pentru accesarea de fonduri europene au primit finan­ţare de la Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală. Mai exact, din 150.944 de dosare depuse la nivel naţional, doar 98.444 au fost aprobate, conform Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 20.01.2016

 
Cuvinte cheie:
financiar
, miliarde
, exercitiu
, fonduri
, fonduri europene
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide