Retail&Agrobusiness

Fermier din Vaslui, care cultivă 2.000 ha cu cereale: Sunt optimist pentru 2023. Culturile de toamnă au debutat bine şi nivelul precipitaţiilor se apropie de valorile optime

Fermier din Vaslui, care cultivă 2.000 ha cu cereale:...

Autor: Florentina Niţu

26.12.2022, 15:27 311

Expl. foto: Lucurile se schimbă de la lună la lună, darămite de la an la an, iar după 50 de ani nu mai ai atât de multă disponibilitate pentru perfecţionare, nu mai ai răbdare şi dacă delegi o persoană mai tânără, care are cunoştinţe de management, cred că e cel mai bun mix pe care îl poţi face pentru un business antreprenorial.

Florentina Niţu

Agricultura este un domeniu care îţi oferă speranţă continuă, astfel că după 2022, cel mai prost an din istoria Evel H Company, Dan Hurduc, fondatorul acesteia, este optimist în ceea ce priveşte producţiile din anul agricol 2023, căci culturile de toamnă au debutat bine şi nivelul precipitaţiilor se apropie de valorile optime.

„Sunt optimist pentru 2023, chiar dacă suntem în mijlocul unei crize, căci mă gândesc că o să se termine. Pentru noi, culturile de toamnă (grâu, rapiţă, orz – n. red.) debutat bine şi astfel avem premise bune pentru anul viitor. Nivelul precipitaţiilor în toată ţara se apropie de valorile optime şi sunt încrezător”, a spus pentru ZF Dan Hurduc, fondatorul Evel H Company, care cultivă 2.200 de hectare cu cereale în localitatea Costeşti, judeţul Vaslui.

El adaugă că 2022 a fost un an foarte dificil, cel mai slab an de la înfiinţare, cu cele mai mici producţii agricole, din cauza secetei, care la nivel naţional a afectat 1,2 milioane de hectare. Anul 2022, cel puţin în zona Moldovei, a fost un an diametral opus faţă de anul 2021, cel mai bun an agricol, care a adus cel mai mare profit pentru fermieri.

Evel-H Company, înfiinţată în 1999, iar a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 17 milioane lei şi un profit net de 4,3 milioane de lei, conform datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe. Rezultatele sunt incomparabile cu cele 2020, an marcat de secetă, dar Hurduc precizează că 2022 a fost un an chiar mai dificil decât 2020. Totuşi, el a găsit o soluţie să facă faţă situaţiei.

„Am reuşit să trecem cu bine anul 2022, pentru că am folosit instrumentele financiare puse la dispoziţie de guvern, de tip IMM Invest. Am aceesat trei porgrame de creditare, cu dobânzi subvenţionate de la 8 luni la 2 ani şi acest lucru ne-a făcut să putem achita scadenţele şi să putem înfiinţa culturile pentru anul următor la un nivel tehnologic bun. (...) Agricultura este un domeniu atât de fascinant, încât îţi oferă speranţă continuă, care te face să fii inventiv şi să-ţi doreşti să fii performant”, a afirmat Hurduc.

Antreprenorul menţionează că în situaţii de criză, când autorităţile intervin cu programe de sprijin, fermierii trebuie să fim pregătiţi să le utilizeze, astfel încât să rămână în business ori să nu rămână cu datorii foarte mari la clienţi şi furnizori. Cu toate aceştea recunoaşte că ştie puţini fermieri au accesat toate programele de finanţare, de la fonduri europene, la fonduri guvernamentale sau bancare.

„La conducerea firmelor din agrobusiness ar trebui să fie profesionişti, oameni cu experienţă, cu cunoştiinţe economice, pentru că atunci când ai o firmă nu înseamnă numai că trebuie să ştii să produci, ci ca să rezişti pe piaţă trebui să existe un echilibru între investiţii şi capital de lucru şi trebuie să ai capacitatea să anticipezi următoarele crize. Lucrăm în cel mai riscant sector al economiei şi cred că de la primul plan de afaceri trebuie să te gândeşti în situaţii de secetă sau de criză economică, cum calibrezi situaţia ca să poţi păşi în următorul an”, a completat Dan Hurduc.

El crede că fiecare manager, mai ales în agricultură, ar trebui să se gândească de la început cum reuşeşte să treacă peste o situaţie de criză. Optimizarea costurilor şi minimizarea pierderilor ar trebui să fie prioritare, pentru a păstra un grad de îndatorare redus ca în eventualitatea unei crize profunde, businessul să meargă mai departe, a subliniat acesta.  

„Merg pe principiul că nu le ştiu pe toate, iar în economie lucrurile sunt tranşate. Delegarea, de la o anumită capacitate a afacerii – nu poţi să delegi în orice situaţie, e necesară şi ar trebui să fie progresivă, astfel încât să nu creeze riscuri în business. La început, trebuie să îţi iei o marjă de greşeli pe care le poţi corecta. Trebuie să îţi asumi că vor fi luate anumite decizii care nu sunt tocmai pe placul tău, dar pe care să le poţi corecta, dacă e cazul. Personal, cred în specialişti şi de câţiva ani am început să deleg şi am mai mult timp liber să mă bucur de ce am realizat în cei 20 de ani de business”, afirmă Hurduc.

De şapte ani, îl are alături în fermă pe nepotul său, Alin Luculeasa (29 ani), care a studiat la Facultatea de Management şi Dezvoltare Rurală din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti. Ferma se află într-o zonă cu importante constrângeri naturale, iar cu ajutorul nepotului său a transformat-o cu ajutorul tehnologiei. „În fiecare an investim în utilaje şi în depozitare, care să fie în ton cu digitalizarea şi ca să avem costuri cât mai mici pe unitatea de produs”, a precizat Hurduc.

„Lucurile se schimbă de la lună la lună, darămite de la an la an, iar după 50 de ani nu mai ai atât de multă disponibilitate pentru perfecţionare, nu mai ai răbdare şi dacă delegi o persoană mai tânără, care are cunoştinţe de management, cred că e cel mai bun mix pe care îl poţi face pentru un business antreprenorial”, a conchis Hurduc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO