Retail&Agrobusiness

Marii retaileri despre intenţia guvernului de a reduce preţurile la alimentele de bază: Insistăm pe ideea de voluntariat, nu prin emiterea unui act normativ; Mecanismul trebuie să se aplice pe întregul lanţ de produs, nu doar la nivelul comercianţilor

Marii retaileri despre intenţia guvernului de a reduce...

Autor: Cristina Bellu

23.06.2023, 14:20 199

Membrii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), parte a Confederaţiei Patronale Concordia, susţin un acord voluntar sub patronajul guvernului, pentru diminuarea inflaţiei şi păstrarea puterii de cumpărare, prin diminuarea preţurilor la o serie de alimente de baza pe întreg lanţul– producatori, procesatori,comercianti.

“Insistam pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preturilor si nu prin emiterea unui act normativ, marile lanturi de magazine dovedind seriozitate in aplicarea schemei voluntare de diminuare a pretului la lapte, aspect certificat de  Ministerului Agriculturii şi de Consiliul Concurentei, care monitorizeaza in permanenta aplicarea acestor reduceri. De asemenea, pentru a produce efecte vizibile in buzunarul romanilor si pentru a accelera reducerea inflaţiei, este absolut necesar ca mecanismul voluntar sa fie aplicat nu doar comerciantilor, ci pe intregul lant de produs, asa cum de altfel au arătat şi reprezentantii guvernului”, spun oficialii AMRCR.

Totodată, organizaţia consideră esenţială implicarea Consiliului Concurenţei în aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor pe o perioadă limitată la unele sortimente de produse alimentare de baza.

“Această măsură este aplicabilă într-o situaţie excepţională, pentru o perioadă limitată de timp, în contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflaţia - precum şi pentru păstrarea unui nivel de putere de cumpărare care să asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de baza”.

Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, spune că marile lanţuri de magazine au dovedit seriozitate şi responsabilitate în aplicarea schemei voluntare de diminuare a preţului la lapte, aspect certificat inclusiv de Ministerul Agriculturii şi Consiliul Concurenţei.

De aceea, “emiterea unui act normativ nu va rezolva problema de bază, motiv pentru care este absolut necesar ca mecanismul voluntar să fie aplicat în întregul lanţ de produs, iar Consiliul Concurenţei să fie implicat în aplicarea mecanismului de reducere a preţurilor pe o perioadă limitată la produsele alimentare de bază”.

În cursul acestei săptămâni, Marcel Ciolacu, şeful executivului, s-a întâlnit cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România în scopul stabilirii unui mecanism funcţional agreat între guvern şi mediul privat, pentru reducerea preţului la produse alimentare de bază.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO