Retail&Agrobusiness

Ministerul Agriculturii se împrumută de la Finanţe pentru a plăti în avans subvenţiile APIA

Ministerul Agriculturii se împrumută de la Finanţe...

Autor: Mediafax

19.10.2016, 18:17 556

Măsura a fost luată „pentru a asigura o parte din resursele financiare necesare Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) pentru plata avansurilor din schemele de plăţi directe pentru agricultură finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru anul 2016”, se arată într-un ncomunicat al Guvernului.

Este acoperit, astfel, necesarul de finanţare pentru avansul din plata unică pe suprafaţă aferentă anului 2016 – SAPS corespunzător unui cuantum al plăţii unice pe suprafaţă de minimum 96,88 euro/ha în 2016, respectiv o creştere cu 12,2% faţă de anul 2015. Prin plata acestui avans, costurile aferente înfiinţării culturilor agricole din această toamnă vor fi acoperite, în medie, în limita a circa 20%.

Mai este acoperit, de asemenea, şi avansul privind plata pentru tinerii fermieri, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 22,87 euro/ha în 2016, respectiv o creştere cu 11,5% faţă de anul 2015, ca şi avansul privind plata redistributivă I şi II, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 5 euro/ha şi respectiv 48,85 euro/ha. Împrumutul mai asigură şi avansul privind plata pentru practicile agricole benefice pentru climă şi mediu, corespunzător unui cuantum al plăţii de minimum 57,37 euro/ha.

Guvernul menţionează că totalul avansului plătit agricultorilor este echivalentul în lei al sumei de 1,076 miliarde de euro, fonduri europene care intră în circuitul financiar naţional.

„După efectuarea plăţilor de către APIA, documentele aferente acestor plăţi vor fi transmise Comisiei Europene, iar Comisia le va rambursa Ministerului Agriculturii, urmând a fi restituite Ministerului Finanţelor până la finalul acestui an”, precizează Executivul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO