Retail&Agrobusiness

Numărul de elevi care au fost admişi într-un liceu cu profil agricol a crescut cu 12% faţă de anul precedent

Numărul de elevi care au fost admişi într-un liceu cu...

Autor: Ramona Cornea

07.08.2023, 16:34 221

Numărul de elevi care au fost admişi într-un liceu cu profil agricol a depăşit 3.400 de persoane, în creştere cu 12% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul Educaţiei, centralizate şi transmise de fundaţia World Vision România. 

Gradul de ocupare a locurilor este de 82%, similar cu cel din 2022, de 84% însă numărul de elevi care au optat pentru un liceu agricol este în creştere: 3414 în 2023 faţă de 3040 în 2022. Gradul de ocupare de doar 82% se explică prin creşterea cu 686 a numărului de locuri în anul 2023.

“Deşi gradul de ocupare a scăzut uşor, faptul că au fost oferite un număr mai mare de locuri înseamnă că liceele agricole continuă să se dezvolte şi să răspundă nevoilor tot mai mari ale elevilor interesaţi să urmeze o carieră în domeniul agricol. Cu perspectiva pozitivă a creşterii sectorului agricol din România şi a oportunităţilor de angajare pe piaţa muncii, este de aşteptat ca interesul pentru liceele agricole să crească şi să ofere un mediu propice viitorilor specialişti în agricultură. Un rol important revine şi fermierilor şi companiilor de agribusiness pentru dezvoltarea de parteneriate de practică, mentorat şi burse pentru a încuraja implicarea activă a elevilor în activităţile agricole moderne şi a le demonstra potenţialul carierei în acest domeniu dinamic şi esenţial pentru ţară”, afirmă Crenguţa Bărbosu, Senior Manager în cadrul Fundaţiei World Vision România.

Situaţia admiterii la liceele agricole pentru anul şcolar 2023-2024 a fost înregistrată şi centralizată după repartizarea elevilor în prima etapă de admitere, care a avut loc pe 19 iulie, dezvăluind o perspectivă asupra mediilor de admitere şi gradului de ocupare al acestor instituţii. 

„Agricultura rămâne un pilon esenţial al economiei, iar cererea de specialişti în acest domeniu este în creştere continuă. Contrar percepţiei comune, salariile din domeniul agricol sunt foarte competitive, oferind posibilităţi de avansare în carieră şi contribuind la dezvoltarea comunităţilor locale”, a mai transmis World Vision România. 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO