Retail&Agrobusiness

Producătorii din industria laptelui cer adoptarea unui preţ minim garantat

Producătorii din industria laptelui cer adoptarea unui...

Autor: Indira Crasnea

22.03.2016, 09:50 170

Membrii federaţiei atrag atenţia asupra lipsei unei strategii de protejare a fermierilor în faţa fluctuaţiilor preţului de achiziţie la lapte-materie primă, o posibilă soluţie propusă de ei fiind adoptarea unei hotărări la nivelul Comisiei Europene prin care să se asigure un preţ minim garanta, stabilit în cadrul fiecărei ţări membre.

De asemenea, o altă problemă cu care se confruntă producătorii locali este lipsa unei strategii de identificare de noi pieţe de desfacere pentru vânzarea de animale vii şi produse din carne şi lapte, care ar putea reprezenta o alternativă de venit la cele obţinute din vânzarea laptelui.

În acest sens, Pro Agro cere formarea unei grup de acţiune din rândul reprezentanţilor fermierilor, ai Ministerului Agriculturii, ANSVSA, precum şi MAE, care să identifice cumpărătorii din diferite ţări, dar şi comunicarea eficientă între autorităţile sanitar veterinare din aceste ţări şi ANSVSA, în vederea stabilirii condiţiilor de export/import.

În plus este nevoie de "identificarea problemelor sanitar veterinare din România, eliminarea lor urgentă, dar şi comunicarea eficientă cu OIE astfel incât România să aibă statut de ţară indemnă la bolile care ar putea opri exportul".

Federaţia subliniază şi lipsa unei strategii de eficientizare a activităţii fermierilor crescători de vaci de lapte din Romania, propunând investiţii în genetică prin programe anuale de achiziţie de animale de rasă cu origine cunoscută, dar şi în tehnologie, pentru creşterea productivităţii

"Cerem autorităţilor să facă demersurile necesare pentru implementarea măsurilor propuse dacă nu doresc ca sectorul creşterii bovinelor pentru lapte să devină istorie în Romania", se mai precizează în comunicat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO