Producătorul de textile Alison Hayes anunţă primele pierderi în anul dinaintea închiderii fabricii din Urziceni

29 sep 2017 Autor: Cristina Rosca

Cifra de afaceri a companiei a urcat însă la un maxim istoric în 2016, până la 337,1 milioane de lei.

Producătorul de textile Alison Hayes, cu sediul în judeţul Ialomiţa, şi-a majorat cifra de afaceri anul trecut cu aproape 5%, până la 337 de milioane de lei, valoare ce îi asigură primul loc în topul celor mai mari producători locali de textile, potrivit datelor ZF. Afacerile companiei s-au dublat în perioada 2012-2016, conform datelor publice. Totuşi, producătorul de textile, care are clienţi internaţionali precum Coats sau Top Shop, a trecut pe pierderi anul trecut, de circa 800.000 de lei, primele de după 2011, arată datele publice.

Pierderile au fost obţinute în anul de dinaintea închiderii fabricii de la Urziceni, judeţul Ialomiţa. Pe piaţa locală Alison Hayes, o companie cu peste 1.200 de salariaţi, a avut mulţi ani două fabrici – la Urziceni şi la Buzău. La Urziceni, unde se află şi sediul admi­nistrativ, lucrau 350 de croitorese şi cusătorese. A fost păstrat centrul de creaţie din oraş, iar fabrica urma să se închidă în vară.

Lovitură şoc: O companie britanică, cel mai mare producător de textile de pe piaţa românească, a decis să închidă fabrica de la Urziceni, lăsând pe drumuri 350 de croitorese: "A devenit prea scump să producem în România"

Creşterea salariului minim, infrastructura proastă şi efectele Brexitului sunt principalii factori care au determinat închiderea fabricii de la Urziceni. 


Compania Alison Hayes, cel mai mare producător de textile din România după cifra de afaceri din 2015, a decis închiderea fa­bricii din Urziceni unde lu­crea­ză în prezent circa 350 de croitorese şi cusătorese.

Majorarea costurilor de producţie prin creş­terea salariului minim precum şi deprecie­rea lirei sterline ca urmare a Brexitului au de­ter­minat închiderea fabricii, spun acţionarii com­paniei. Alison Hayes, o companie cu un to­tal de aproape 1.400 de salariaţi în două fa­brici şi un birou de design, lucrează doar cu cli­enţi din Marea Britanie. "Nu suntem împotriva creşterii salariului mi­nim din Romania, ba chiar credem că este prea mic dacă ne uităm la Europa. Totuşi, dacă luăm în calcul majorările acestuia, taxele prea mari şi lipsa de infrastructură, atunci realizăm că avem un cost de producţie prea mare în Romania", spune Nicolas Georghiades (45 de ani), directorul operaţional al Alison Hayes şi unul dintre acţionari.

Producătorul, care mai deţine în oraşul din ju­deţul Ialomiţa un centru de design de 220 de oa­meni, este cel mai mare angajator din Urzi­ceni. Oraşul am­pla­sat la doar 60 de kilometri de Bu­cureşti numără circa 15.000 de locuitori. "Doar producţia o închidem, deci vom re­nunţa la 350 de angajaţi. Răman restul de 200-220 de oa­meni." O altă fabrică, cea din Bu­zău, va prelua o parte din co­menzi. Restul vor fi tranferate la subcontractori.

 

Nicolas Georghiades spune că la Urziceni cro­itorii şi cusătorii primeau 1.800 - 2.000 de lei brut (1.300 - 1.435 de lei net). Aici erau rea­lizate ce­le mai scumpe şi complicate produse.

De re­gulă în industria textilă salariile plă­tite sunt de mul­te ori apropiate de salariul mi­nim. Pe piaţa lo­cală salariul minim brut a ajuns începand cu acest an la 1.450 de lei (1.065 de lei net) după o no­uă majorare. Salariul minim pe eco­nomie a fost majorat de opt ori în ultimii doisprezece ani.

 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.09.2017

 
Cuvinte cheie:
fabrica
, producator
, urziceni
, inchidere
, pierderi
, anunt
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide