Retail&Agrobusiness

Reducerea TVA, majorările salariale, reducerea preţului benzinei şi relansarea creditării se văd în consum: plus 6% în august

Reducerea TVA, majorările salariale, reducerea preţului...

Autor: Iulian Anghel

05.10.2015, 00:06 832
Dinamica comerţului cu amănuntul în primele opt luni ale anului a fost influenţată de reducerea TVA la produse alimentare de la 1 iunie, de majorarea salariilor în economie, relansarea creditării în lei, scăderea preţurilor la pompă, amânarea deciziilor de cum­părare de bunuri nealimentare până la reducerea TVA generală de la 24% la 20% (de la 1 ianuarie 2016) sau de extinderea reţelelor de supermarketuri.
 
Însă, pentru ultimele luni, reducerea TVA a fost factorul-cheie al impulsionării consumului. Cifra de afaceri în comerţul cu amănuntul, care reflectă cel mai bine evoluţia consumului privat, îşi continuă creşterea împinsă din spate de vânzările de alimente, băuturi şi tutun care au avansat în august cu 24% faţă de august 2014.
 
Reducerea TVA la alimente a făcut ca în august, pentru a treia lună de când se aplică această măsură, consumul pe segmentele la care se aplică reducerea de taxă să crească spectaculos compatativ cu lunile similare ale anului trecut, culminând cu 24,2% în august.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO