Retail&Agrobusiness

România are a doua creştere de productivitate la cereale în UE în ultimul deceniu, dar rămâne tot în coada clasamentului

Fermierii locali au o producţie estimată la grâu de 7,7 milioane de tone, în creştere uşoară faţă de sezonul trecut şi un record al ultimului deceniu

Fermierii locali au o producţie estimată la grâu de 7,7 milioane de tone, în creştere uşoară faţă de sezonul trecut şi un record al ultimului deceniu

Autor: Gabriel Razi

12.08.2014, 00:06 583
Productivitatea cerealelor la hectar a fermierilor România crescut cu 13% în ultimii zece ani şi va ajunge la 3,77 tone/hectar în acest sezon. Majorarea productivităţii din România este a doua cea mai mare între cei mai mari zece jucători de pe piaţa cerealelor din Uniunea Europeană. Dinamica pieţei locale a fost depăşită doar de cea a Spaniei, unde productivitatea a crescut cu mai mult de o treime.
 
„Există o explicaţie logică: dezvoltarea tehnică net superioară celei de acum câţiva ani, conservarea apei în sol şi condiţii mai bune de cultură. Au apărut şi soiuri mai productive dar a crescut şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor“, explică profesorul universitar Valeriu Tabără, care a ocupat în două rânduri şi fotoliul de ministru al agriculturii.
 
El spune că investiţiile fermierilor în tehnică reuşesc să ţină în frâu scăderile în sezoanele cu condiţii meteo extreme, dar şi că achiziţia de combine a redus de două ori pierderile în momentul strângerii cerealelor de pe câmp.
 
„Pierderile la recoltare au coborât acum la 3%-4% de la 10-12% atunci când erau utilizate combinele mai vechi. Acum pierderile sunt neglijabile“, spune Tabară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO