Top zece evenimente din agrobusiness în 2016, un an marcat de schimbări legislative cu impact în businessul fermierilor

13 dec 2016 Autor: Roana Rotaru

Anul 2016 a fost un an al schimbărilor legislative pentru agrobusiness, începând de la reducerea TVA la materii prime la 9% şi continuând cu schimbarea legii etichetării laptelui şi a comerţului cu produse alimentare, modificări menite să încurajeze producătorii locali. Anul acesta România a avut o producţie medie la hectar record la grâu, de peste 4 tone la hectar la nivelul ţării,. Recoltele de rapiţă şi floarea- soarelui au fost bogate în majoritatea zonelor, în timp ce culturile de porumb au avut de suferit din cauza secetei.

 

1. Ministrul agriculturii a rupt tăcerea: „România este o piaţă de mâna a zecea”

Pentru prima dată un ministru al agriculturii a vorbit deschis despre neregulile din agobusiness, afir­mând că România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc pro­duse din străinătate cu ter­mene expirate. „În România, ştiţi bine, sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare“, a declarat Achim Irimescu, ministrul agri­culturii, într-un interviu acordat exclusiv ZF .

 

2. TVA la materiile prime agricole a scăzut de la 20% la 9%

TVA pentru seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi alte produse agricole destinate însămânţării sau plantării, precum şi pentru prestările de servicii agricole, a scăzut de la 20% la 9% din luna august a acestui an.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 13.12.2016

 
Read this article in english on www.ZFenglish.com
Cuvinte cheie:
schimbari
, fermieri
, business
, evenimente
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide