Retail&Agrobusiness

Un român merge la cumpărături o dată la două zile şi cheltuie în medie 3 euro

Un român merge la cumpărături o dată la două zile...

Autor: Cristina Roşca

31.07.2014, 00:07 1044

Un român cheltuie în medie 3 euro la o şedinţă de cumpărături, de două ori mai puţin decât un ungur sau un polonez şi de zece ori mai puţin decât un francez. Prin comparaţie cu francezii însă, românii merg la cumpărături mai des, o dată la două zile, faţă de o dată la trei-patru zile în cazul locuitorilor din Hexagon.

„Principalul motiv pentru care românii cheltuie atât de puţin atunci când merg la cumpărături prin comparaţie cu alţi europeni este faptul că puterea de cumpărare este mică“, spune Dragoş Cabat, managing partner în cadrul firmei de consultanţă Financial View. Preţurile alimentelor, ale hainelor sau ale produselor de îngrijire personală din magazinele din România sunt de multe ori aliniate celor din alte state europene, salariile sunt cele care au rămas în urmă.

Astfel, potrivit site-ului numbeo.com, o sticlă de lapte în România ajunge să coste 1 euro, mai mult decât în orice ţară din jur, chiar mai mult decât în Germania. La polul opus, salariul mediu în România este de 380 de euro, al doilea cel mai mic din UE după Bulgaria. Un neamţ câştigă de şapte ori mai mult.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- opinia lui Dragoş Cabat despre comportamentul de consum al românilor ;  

valoarea coşului mediu raportat la alte state 

- detalii despre preţurile din magazine şi impactul salariilor mici

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO