Companii

Robert Arsene: Pe piata uleiului sunt lansate noi provocari in fiecare luna

08.12.2005, 14:59 44

Directorul general al Bunge Romania, principalul jucator de pe piata autohtona a uleiurilor vegetale, apreciaza ca piata de profil din Romania mai are multa cale de batut pana la maturizare, drum care este insa presarat cu multe incercari pentru firmele din domeniu.

"Piata uleiului din Romania este foarte dinamica, in continua schimbare, ceea ce face ca de la o luna la alta sa facem fata unor noi si noi provocari", a declarat pentru ZF Transilvania Robert Arsene, directorul general al Bunge Romania, companie detinuta de gigantul american cu acelasi nume.

In opinia sa, o piata "matura, structurata, asezata" ar trebui sa se bazeze doar pe cativa jucatori. Or, in acest moment, lucrurile stau total diferit.

"Bunge este insa un jucator matur al acestei pietei, constant, care apreciaza in egala masura oprtunitatile, dar si riscurile acestei piete in continua miscare", a mai spus Arsene.

Oficialul Bunge Romania estimeaza ca grupul va incheia anul acesta cu o cifra de afaceri de 120 milioane de euro, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul 2004. Din grup fac parte fabricile de ulei Unirea Iasi si Interoil Oradea, aceasta din urma avand o contributie mai mare la realizarea cifrei de afaceri.

Compania oradeana a avut anul trecut o cifra de afaceri de 50 mil. euro, iar la sfarsitul lunii septembrie a acestui an a atins o cifra de afaceri de aproximativ 42 mil. euro. Interoil produce marcile Unisol si Raza Soarelui.

"Potrivit GfK Romania, specializata in domeniul cercetarilor de piata, Unisol este lider al pietei din Romania, avand o cota de piata de 21% pentru lunile ianuarie-septembrie 2005", sustine directorul general al Bunge Romania.

Grupul a achizitionat fabrica de ulei de la Oradea in anul 2003, in prezent grupul detinand 93% din actiunile Interoil. Anul acesta, Bunge a investit aproape o jumatate de milion de dolari in fabrica oradeana, in special pentru dezvoltarea tehnologiei de fabricatie, cat si in domeniul protectiei mediului.

"Obiectivul principal este acela al alinierii standardelor de fabricatie si protectie a mediului la standardele europene. Din punct de vedere tehnologic, fabrica de la Oradea este una dintre cele mai moderne din Romania", a mai spus Robert Arsene.

In ceea ce priveste cealalta companie din grup - Unirea Iasi - aceasta a inregistrat in primul semestru o pierdere de 1,85 mil. euro, in conditiile in care vanzarile companiei s-au redus cu 25%.

In acest an, majoritatea companiilor de pe piata uleiurilor vegetale au raportat rezultate financiare mai slabe decat in 2004, chiar daca volumele livrate pe piata au fost mai mari decat cele din anul precedent. Din cauza acestei situatii, Bunge Romania a decis sa-si inchida fabrica de ulei Muntenia din Bucuresti. Bunge si-a facut intrarea pe piata romaneasca la sfarsitul lui 2002, cand a preluat grupul international Cereol, care detinea in acel moment Unirea Iasi. In vara lui 2003, Bunge a preluat si fabricile Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea.

Principalii sai concurenti pe piata uleiurilor sunt Argus Constanta, Cargill Romania, Ulvex Tandarei, Ulerom Vaslui sau Expur Urziceni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO