Companii

Robert Conn, Innova Capital: Incercam sa gasim companii despre care nimeni nu stie, intr-un sector unde nu exista competitie

Robert Conn, Innova Capital: Incercam sa gasim companii despre care nimeni nu stie, intr-un sector unde nu exista competitie

Robert Conn, cofondatorul Innova Capital, spune ca la semnarea unei tranzactii compania isi propune sa obtina cel putin de 2,5 ori banii investiti initial. Daca priveste la ultimele 12 tranzactii incheiate, Conn vede in medie un multiplicator de 3,9 al banilor investitii. Compania de telefonie VoxTel din Republica Moldova a fost de departe cea mai buna investitie a fondului, pentru ca la vanzare, Innova a reusit sa obtina de zece ori banii investiti.

30.05.2008, 12:26 131

"Pe piata romaneasca activeaza putine fonduri care investesc peste 80 de milioane de euro intr-o companie, astfel ca putem spune ca marii jucatori de private equity nu sunt inca aici. Companiile romanesti nu pot absorbi atat de usor volumele mari de investitii. Astfel ca marii jucatori precum Carlyle, Bridgepoint, Warburg Pincus vor incheia tranzactii ocazionale in Romania. Probabil un deal la fiecare doi sau trei ani", a declarat Robert Conn intr-un interviu acordat Ziarului Financiar.
Numele mari ale industriei de private equity, precum Bridgepoint, Carlyle, CVC, Warburg Pincus, scot la inaintare bugete consistente de investitii, incheind tranzactii cu sume care pornesc de la 100 de milioane de euro si care trec de pragul de 800 de milioane de euro.
De exemplu, Bridgepoint, companie britanica de investitii private, a semnat anul trecut o tranzactie in valoare de 740 de milioane de euro prin care a achizitionat o casa de editura in Olanda. Companiile romanesti capabile sa atraga investitori de private equity cu bugete de ordinul sutelor de milioane de euro sunt insa foarte putine.
Chiar si pentru fondurile cu investitii sub pragul de 100 de milioane de euro este dificila identificarea tintelor de investitie.
"In Romania sunt putine sectoare 'hot', care sa atraga atentia investitorilor de private equity. Vorbim tot mai des astazi despre serviciile financiare, materialele de constructii, pentru ca sunt piete care au cunoscut o crestere accelarata si implicit au devenit interesante pentru investitorii privati", a mai spus Conn.
Numarul relativ limitat de companii pregatite pentru investitiile de tip private equity a dus la o scumpire a activelor, fondurile de private equity "uitandu-se practic la aceleasi tranzactii".
Intrata pe piata locala in urma cu noua ani prin achizitia de actiuni la Orange (fostul Dialog), compania poloneza de private equity Innova Capital detine in prezent o singura firma romaneasca in portofoliu, La Fantana, pe care a cumparat-o anul trecut de la un alt fond de private equity, Oresa Ventures, in urma unei tranzactii de 35 de milioane de euro. Pentru anii urmatorii, Innova are in plan o prezenta mai activa pe piata locala. Bugetul alocat pentru investitii este cuprins intre 20 si 80 de milioane de euro per tranzactie.
"Vrem ca o tranzactie din trei, cate speram sa incheiem pe an in Europa Centrala si de Est, sa fie in Romania. Procesul de identificare a potentialelor tinte de investitii este unul minutios. In mod obisnuit analizam o suta de companii pana sa ne decidem asupra semnarii tranzactiei", a explicat Conn.
In ceea ce priveste companiile care i-au atras atentia in trecut, dar care nu s-au concretizat in nicio tranzactie, Conn enumera producatorul de medicamente Terapia Cluj, achizitionat de indienii de la Ranbaxy, si compania Certasig, cumparata de fondul de investitii Royalton Partners.
"Terapia a fost o tranzactie pe care am fi luat-o in considerare daca se incadra in aria noastra de interes. O alta tranzactie interesanta care s-a situat in sectoarele noastre de interes a fost achizitia societatii de asigurari Certasig de catre Royalton Partners", a explicat el.
Modelul de business al Innova Capital sunt in principal companiile care furnizeaza servicii catre alte servicii, care sunt lideri de piata sau cu potential de a deveni lideri de piata, fiind interesata in principal de achizitionarea pachetului majoritar de actiuni.
Principalele arii de interes ale Innova pe piata locala sunt telecomunicatiile, serviciile financiare, outsorcing-ul, mai exact acele sectoare de activitate care pot multiplica de cel putin 2,5 ori banii investiti.
"Cand semnam o tranzactie, ne propunem sa obtinem cel putin de 2,5 ori banii investiti initial. Privind la ultimele 12 tranzactii pe care le-am incheiat, am obtinut in medie un multiplicator de 3,9 al banilor investitii. Insa compania de telefonie VoxTel din Republica Moldova a fost de departe cea mai buna investitie a noastra, pentru ca la vanzare am reusit sa obtinem de zece ori banii investitii", a precizat Conn.
Desi in trecut pietele de farmaceutice si de servicii medicale nu au fost luate in vizor de investitorii de la Innova, treptat cele doua sectoare au crescut in atractivitate.
"Farmaceuticele si serviciile medicale nu fac parte din ariile prioritare de interes ale Innova. Pot spune insa ca analizam oportunitatile de pe piata, chiar daca companiile din aceste doua segmente sunt extrem de scumpe", a explicat el.
Conn prefera sa nu dea detalii despre potentialele tinte de achizitie pe piata locala.
"Incercam sa gasim companii despre care nimeni nu stie, intr-un sector unde nu exista competitie. Mai exact, cautam situatii unde piata libera nu functioneaza, pentru a putea obtine un raport profitabil intre risc si randament. Pe o piata libera, gradul de risc este legat de riscul pe care ti-l asumi", a spus Robert Conn.
Pentru anul acesta, Innova Capital are in plan consolidarea prezentei pe piata locala si prin angajarea unui roman care va urmari piata de achizitii si fuziuni si va avea in vizor identificarea potentialelor tranzactii.


Cele trei reguli de aur in private equity
"Sa ai putere asupra propriilor clienti este una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie sa le respecti in investitiile de private equity. Lucru pe care l-am invatat in Polonia cand am construit de la zero liderul pietei de televiziune prin cablu si unde nu am obtinut randament zero.
Daca faci o afacere pentru clienti, atunci ai parte de venituri, profitul se obtine din controlul pe care il detii asupra clientilor, iar acest lucru se obtine prin identificarea sectoarelor unde nu exista competitie", a marturisit Conn. Disciplina pretului este a doua regula de aur invatata de Conn in cei 14 ani de private equity la Innova.
"Nu trebuie sa platesti mai mult decat trebuie doar pentru ca compania are potential de crestere. Cand am cumparat La Fantana, investitorii ne-au spus ca pretul platit a fost prea mare. Insa evolutia companiei din urmatoarele sase luni a demonstrat ca nu este asa", a afirmat cofondatorul Innova.
Alaturi de controlul asupra clientilor si disciplina pretului, fondurile de private equity sunt preocupate de pregatirea persoanelor din managementul companiei.
Unul dintre factorii de risc pentru plasamentele de tip private equity este determinat de conducerea companiei, care de cele mai multe ori este aceeasi cu persoana care a pus bazele afacerii respective. "Capitalul uman, managementul mai exact, s-a schimbat foarte mult in Romania de-a lungul ultimilor zece ani. Ceea ce incercam acum este sa identificam cand anume antreprenorii romani vor fi pregatiti sa devina CEO", a fost de parere Conn.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO