Companii

Rohan, Carpatcement: Cererea de ciment va veni din infrastructură

 Rohan, Carpatcement: Cererea de ciment va veni din infrastructură

Autor: Andreea Neferu

06.12.2010, 23:55 70

Cererea de ciment la nivelul Capitalei va fi alimentată înurmătorii ani de proiectele de infrastructură şi de celerezidenţiale şi mai puţin de investiţiile în construcţia de spaţiide birouri sau de centre comerciale, a declarat Mihai Rohan,directorul general al Carpatcement, în cadrul conferinţei

Meet the CEO, organizată ieri de revista Business Magazin.

În următorii cinci ani nu vor mai fi începute clădiri dedimensiuni mari în Bucureşti, ci vor fi finalizate abia cele acăror construcţie deja a început, a apreciat Rohan.

El a spus de asemenea că piaţa cimentului din România va revenila nivelul atins în 2008, de circa 12 milioane de tone, abia pestezece ani. Nivelul din 2008 a fost similar celui consemnat în anul1987, considerat unul dintre cei mai buni ani pentru producţia deciment din România.

Pe de altă parte, el a apreciat că una dintre caracteristicileRomâniei de-a lungul timpului a fost indecizia politică, arătând cănici în prezent ţara nu şi-a găsit direcţia. "România de astăzieste precum un vapor în derivă, care nu are cârmaci şi nu ştieîncotro să meargă. Este plină de oameni deznă­dăjduiţi." Întrebatde ce nu a intrat în politică, Rohan a precizat că în acest domeniu"există multă mizerie şi probabil nu mi-ar fi dat la fel de multesatisfacţii pe câte in­satis­facţii".

Rohan, supranumit "ta­tăl cimentului", are o carieră de 42 deani pe piaţa de profil şi este considerat cel mai experimentatmanager român din industria cimentului.

El şi-a început cariera la Institutul de Cercetări şi Proiectăriîn Construcţii şi Materiale de Construcţii, unde a proiectatfabrici de ciment pentru export, după care la începutul lui '89 afost numit director economic la Centrala Cimentului, care avea însubordine toate fabricile de ciment din ţară.

După Revoluţie, când întregi sectoare economice care fuseserăintegrate s-au spart în bucăţi, el a înfiinţat Romcim, prinpreluarea unora dintre fabrici, şi a rezistat pe piaţa de profilchiar dacă economia că­zuse dramatic, iar cererea de ciment seprăbuşise cu 70%.

Romcim a fost privatizată în 1998, fiind preluată de grupulfrancez Lafarge. Rohan spune că şi el a încercat să cumpere Romcimodată cu privatizarea, dar că nu a găsit sursele de finanţare: "20de milioane de dolari".

Având viziuni diferite în ceea ce priveşte dezvoltarea Romcim,Rohan a plecat, fiind recrutat ulterior de Lasselsberger pentrufabrica de la Deva, ca apoi în 2000 austriecii să vândăoperaţiunile nemţilor de la Heldeilberg. Rohan a preluat în anul2000 conducerea subsidiarei locale a Heildelberg, care avea la aceavreme afaceri de 40 mil. dolari. Ulterior, businessul a crescutconstant sub conducerea lui Rohan, ajungând la o cifră de afaceride 270 mil. euro în 2008 şi de 209 mil. euro în 2009. El va predala începutul anului viitor conducerea companiei, urmând să fieînlocuit de Florian Aldea. Rohan va rămâne însă în continuarepreşedintele patronatului din industria de ciment, dar şipreşedinte al Consiliului de Administraţie al Carpatcement.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO