Companii

România vs Cehia la capitolul nuclear: Cehii vor ca jumătate din energia produsă să fie nucleară, românii se chinuie de 13 ani cu proiectul

În acest moment, în Cehia funcţionează două centrale nucleare, una la Dukovany şi una la Temelin.

În acest moment, în Cehia funcţionează două centrale nucleare, una la Dukovany şi una la Temelin.

Autor: Roxana Petrescu

05.09.2016, 19:11 698

Cehii au terminat în vara anului trecut actualizarea Strategiei Energetice, într-un efort al cărui obiectiv a fost de a şterge praful de pe documentul care ghida sectorul din 2004. Strategia energetică a fost realizată pornind de la un set de documente strategice care ghidează evoluţia Cehiei. Energia nucleară este esenţială pe termen lung, cehii având ca obiectiv ca jumătate din energia produsă să fie atomică. Din 2008, România lucrează la strategia ei energetică, neavând practic niciun astfel de document care să stea în picioare.

„Energia este cheie pentru economia unui stat şi cred că un dialog mai constructiv între mediul de business şi partea politică ar duce la rezultate mult mai bune“, spune Kinga Da­ra­dics, country chairman al MOL România, filiala locală a grupului petrolier ungar MOL, în statele căruia să află statul ma­­ghiar. MOL a ajuns azi un jucător cu o reţea de peste 2.000 de staţii la nivel re­gio­nal, politica fiind în continuare de creş­tere. România nu are niciun jucător sem­nificativ în regiune în domeniul ener­getic, deşi este ţara cu cele mai vaste resurse din această zonă.

În timp ce pe 15 septembrie actuala conducere a Ministerului Energeiei a spus că va prezenta Strategia Energetică, în vara anului trecut cehii au terminat de actualizat documentul după care s-au ghidat în dezvoltarea sectorului energetic, perla domeniului fiind compania de stat CEZ.

 

Energia nucleară este cheie în noul document

„Energia nucleară  este a doua cea mai im­portantă sursă de energie pentru Cehia, după căr­­bune, acoperind circa 33% din pro­ducţia de energie“, se arată în do­cu­mentul menţio­nat.

În acest moment, în Cehia funcţionează două centrale nucleare, una la Dukovany şi al­ta la Temelin. Cea de la Dukovany a fost pusă în funcţiune în perioada 1985-1987 şi funcţio­nează cu patru grupuri de circa 470 MW fiecare, iar cea de la Temelin a fost pusă în funcţiune în perioada 2000-2003 şi are două grupuri de câte aproximativ 1.000 MW, adica un total de capacitate la nivel na­ţio­nal de circa 4.000 MW. Spre comparaţie, România are la Cernavodă o capacitate de 1.400 MW în două reactoare nucleare.

Planurile cehilor sunt cât se poate de clare şi anume construcţia unor unităţi noi până în 2035, extinderea duratei de viaţă a unităţilor de la Dukovany cu 50-60 de ani, acţiune urmată apoi de construcţia unei capacităţi noi care să compenseze scoaterea din funcţiune a centralei de la Dukovany.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO