Companii

Românii sunt lideri pe unu din patru sectoare din economie

Citiţi în anuarul Cei mai mari jucători din economie, care va apărea pe piaţă pe 22 iunie, despre cei mai mari antreprenori români.

Citiţi în anuarul Cei mai mari jucători din economie, care va apărea pe piaţă pe 22 iunie, despre cei mai mari antreprenori români.

15.06.2010, 23:50 27

Firmele cu capital privat românesc sunt pe primul loc într-unsfert din cele 80 de pieţe analizate de anuarul de business alRomâniei "Cei mai mari jucători din econiomie" care cuprinde datedespre primii zece jucători din mediul de business, de lasiderurgie, IT&C şi retail până la industrie alimentară şipetrol.

Celelalte trei sferturi dintre sectoarele analizate de ZF suntdominate de companii private străine.

Cezar Rapotan (Arabesque), Ioan Niculae (Interagro), NeluIordache (Romstrade), Constantin Toma (Grup Romet Buzău) sau DanOstahie (Altex) controlează companii care au reuşit să se menţinălider de piaţă şi în 2009, deşi în multe cazuri businessurile s-auredus cu rate cuprinse între 20% şi 50%, iar restructurărileefectuate de aceste companii au afectat mii de angajaţi.

Românii continuă să fie lideri de piaţă în acest moment înconstrucţii, agricultură, retail, producţia de alimente şi băuturi,publicitate, avocatură şi clinici private, însă oamenii de afacerisusţin că numărul companiilor cu acţionariat românesc va continuasă se diminueze în următorii ani.

"Este determinant capitalul de care dispui ca antreprenor, deaceea economia este dominată de afaceri cu capital străin. Dacăafacerile româneşti nu au fost demarate la începutul anilor 1990,pentru a avea parte de o acumulare treptată, acum este foarte greusă dispună de capital pentru a face o acumulare masivă în unu saudoi ani", a declarat Ioan Popa, fondatorul şi directorul general alTransavia, cel mai mare producător local de carne depasăre,companie care a rulat anul trecut afaceri de aproape 96 mil.euro.

Cu toate că 20 din cele 80 de sectoare de activitate analizatede ZF în acest anuar au ca lider o companie cu capital românesc,niciuna dintre acestea nu a reuşit să depăşească însă anul trecutpragul de vânzări de jumătate de miliard de euro, pe o singurăentitate fiscală.

Raportul dintre liderii de piaţă cu capital românesc şi cei cucapital străin s-a păstrat comparativ cu acum cinci ani, când 17sectoare din 72 erau conduse de companii cu acţionariatromânesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO