Companii

Romgaz a descoperit un zăcământ de gaze la Buzău de 4 mld. dolari. „Vom deveni un hub energetic în Balcani dacă ne jucăm cartea cum trebuie."

Romgaz a descoperit un zăcământ de gaze la Buzău de 4...

Autor: Liviu Dadacus

15.05.2017, 00:06 1350
Ministrul energiei Toma Petcu a declarat la sfârşitul săptămânii trecute  la Buzău, că zăcământul de gaze de la platforma Caragele, din acest judeţ, este evaluat la aproape 4 miliarde de dolari, el menţionând că acesta ar asigura, pe consumul mediu anual, necesarul naţional pentru 3 ani. Caragele este o comună la 20 km de oraşul Buzău, spre sud-est, aproape de drumul spre Slobozia.
 
„Romgaz ne-a prezentat cea mai mare descoperire pe care o companie românească - Romgaz - a făcut-o pe rezerve de gaze din România. E o rezervă de 30 de miliarde de metri cubi şi posibilitate de exploatare de 27 de miliarde de metri cubi. Pe consumul mediu anual ne-ar ajunge 3 ani. Este un depozit evaluat, la un preţ minim, aproape de 4 mi­liarde de dolari", a spus ministrul energiei.
 
El a arătat că zăcă­mântul este o descoperire foarte importantă, care a trecut de faza de explorare, fiind deja în faza de exploatare, existând livrări în sistem.
 
Ministrul energiei a participat, vineri, la pre­zentarea acestui zăcământ, făcută de Romgaz. La eve­niment au mai participat premierul Sorin Grin­deanu, preşedintele Se­natului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi mi­nistrul economiei, Mihai Tudose.
 
Premierul Sorin Grin­deanu a afirmat că explorarea din judeţul Buzău este foarte importantă şi se va dezvolta în următorii ani, crescând la 25-27 miliarde de mc de gaz.
 
În plus, spune premierul, zăcământul ar asigura singur independenţa energetică a României pentru gaz pe o perioadă de 2-3 ani.
 
Zăcământul din localitatea Caragele, din judeţul Buzău, este considerat cel mai mare zăcământ de gaze naturale descoperit în ultimii 30 de ani.
 
Ministrul economiei a mai spus că România poate deveni un exportator de gaze odată cu exploatarea zăcământului de gaze din judeţul Buzău, el evidenţiind şi posibilitatea ca România să devină un hub energetic pe zona Balcanilor. Întrebat, vineri, la Buzău, unde a participat la prezentarea zăcământului de la Caragele, dacă există posibilitatea ca România să exporte gaze, Mihai Tudose a răspuns: „În mod cert, da“.
 
„Vorbim de cel puţin două componente – una de siguranţă energetică naţională, iar dacă azi avem producţie internă care este aproape similară cu consumul, cu această nouă descoperire începem să vorbim de o supraproducţie, cu ghilimele de rigoare. Am ajuns în această situaţie care va avea cel puţin două efecte: începem să jucăm pe export şi începe să se echilibreze piaţa, că nu mai joacă niciun agent economic în disperare de a găsi gaze“, a adăugat Tudose. El a apreciat că România va deveni un exportator de gaze şi, totodată, un hub energetic pe zona Balcanilor, dacă „ne jucăm cartea cum trebuie“. Întrebat, în aceste condiţii, când vor avea românii tarife mai mici la gaze, Tudose a răspuns: „Când toate aceste lucruri ajung pe piaţă“.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO