Companii

Romlux estimeaza ca va obtine profit in acest an

25.03.2005, 00:00 63


Producatorul de becuri Romlux Targoviste estimeaza obtinerea in acest an a unui profit net de cel putin 0,5 milioane de euro si realizarea unei cifre de afaceri de 5,3 milioane de euro (la un curs mediu de 37.500 lei/euro).


Anul trecut, Romlux a inregistrat o pierdere de un milion de euro (41 de miliarde de lei) si a avut vanzari de 4,4 milioane de euro (180 de miliarde de lei).


"Estimam trecerea pe profit ca rezultat al programului de redresare a companiei care a fost pus in aplicare din acest an", a comentat Vasile Horga, directorul general al Romlux. Horga a fost readus  la conducerea Romlux la inceputul acestui an pentru redresarea activitatii societatii.


Acest program are in vedere  renuntarea la reteaua de distributie proprie si apelarea la distribuitori specializati pentru eficientizare.


"Vrem sa renuntam la reteaua de distributie proprie, in conditiile in care in medie 30%, dar uneori chiar si jumatate din veniturile unui centru de distributie de-al nostru mergeau pentru acoperirea cheltuielilor de functionare ale distribuitorului", a precizat Horga.


Romlux a renuntat deja la trei dintre cele sase centre zonale de distributie ale  companiei, respectiv la cele din Muntenia, Dobrogea si Moldova.


"Celorlalte din Ardeal,  care mergeau si cel mai bine, le-am stabilit un plafon maxim de 20% din veniturile obtinute in urma vanzarii produselor noastre, care urmeaza sa fie acordat distribuitorului. Daca insa un centru nu se incadreaza in cheltuielile pe care le-am fixat, atunci acel centru va fi desfiintat", afirma Horga.


Romlux a incheiat de la inceputul acestui an trei contracte cu clienti din Marea Britanie, Olanda si Franta, toti acestia fiind parteneri traditionali ai societatii. Valoarea contractelor incheiate cu acestia este superioara valorii de anul trecut. Astfel, Romlux a incheiat cu societatea britanica Status International un contract de  5 milioane de lire sterline (7 mil. euro), acest contract urmand sa se deruleze pana la finalul acestui an.


Anul trecut, contractul cu clientul din Anglia a fost de 1,8 milioane de lire sterline. Piata din Anglia este cea mai importanta pentru Romlux, catre aceasta fiind directionata 70% din productia de becuri a companiei.


Celelalte doua contracte au fost incheiate cu societati din Olanda si Franta, primul dintre ele avand o valoare de pana intr-un milion de euro, in timp ce al doilea contract este de 0,5 milioane de euro. In 2004, valoarea contractelor cu partenerii de pe aceste piete nu au depasit 0,2 milioane de euro.


Romlux este controlata de fondul de investitii Broadhurst, care detine 65% din actiunile societatii. Romlux urmeaza sa se divizeze, in urma acestui proces o serie de cladiri, terenuri si datorii ale societatii vor fi preluate de Romlux Lighting, o alta societate controlata tot de Broadhurst.


Conducerea Romlux spune ca divizarea nu va  insemna si o scadere a veniturilor societatii, deoarece separarea nu afecteaza obiectul de activitate al companiei, respectiv productia de echipamente de iluminat.


Actiunile Romlux sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 339 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 2,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO