Companii

Salariaţii români lucrează, în medie, cu 2,5 ore pe zi mai puţin decât turcii. Dar mai mult decât italienii

Salariaţii români lucrează, în medie, cu 2,5 ore pe...

Autor: Adelina Mihai

24.08.2013, 08:03 884
Un angajat român cu un contract de muncă full time lucrează, în medie, câte 40,8 ore pe săptămână, cu peste 12 ore mai puţin decât un angajat din Turcia cu acelaşi tip de contract de muncă, unde se lucrează, în medie, câte 52,9 ore pe săptămână, potrivit raportului „European social statistics 2013“, publicat de Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene.
 
Situaţia se inversează însă atunci când vine vorba de angajaţii cu contracte de muncă cu timp parţial: dacă un angajat român part-time lucrează câte 23,5 ore pe săptămână, în Turcia, un angajat part-time lucrează doar 19,1 ore pe săptămână.
 
Turcii înregis­trează cel mai mare număr de ore lucrate pe săp­tămână de că­tre angajaţii cu con­tracte de mun­că de tip full-time, în timp ce „re­cordul“ la ore de mun­că lucrate în re­gim part-time îl deţin suedezii, unde un angajat cu timp parţial de lucru munceşte, în medie, câte 23,9 ore pe săptămână.
 
Statistica Eurostat, care ia în calcul datele com­para­bile pentru toate sta­tele aferente anu­lui 2011, arată că româ­nii cu contracte full-time lucrează mai puţin decât restul an­gajaţilor din statele membre ale Uniu­nii Europene, un­de media orelor de lucru este de 41,6 ore pe săptămână. Din nou, angajaţii români stau mai bine la capitolul ore lu­crate part-time: cu o medie de 23,5 ore lucrate pe săptă­mână la contractele cu timp parţial, un român munceşte, în medie, cu 3,6 ore mai mult decât ceilalţi europeni. Cu toate acestea, incidenţa muncii în regim part-time în România este mult mai redusă decât în alte state europene: dacă în România, 2,5% din totalul angajaţilor din economie lucrează cu contracte cu timp de lucru parţial, media la nivelul statelor Uniunii Europene de 3,8% din efectivul de personal.
 
 

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 19.08.2013

ZF Corporate este serviciul specializat de ştiri cu plată al Ziarului Financiar. Pentru a putea citi aceste ştiri trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Imobiliare şi altele). Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286, tel. mobil: 0766.606.994) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro sau stefan.paraschiv@m.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO