Companii

Săptămână de coşmar pentru energie. Eoliene oprite, pagube de milioane de euro pentru distribuitori, localităţi şi 50.000 de oameni în beznă

Săptămână de coşmar pentru energie. Eoliene oprite, pagube de milioane de euro pentru distribuitori, localităţi şi 50.000 de oameni în beznă

Datele de pe site-ul Transelectrica arată că în cursul zilei de 6 februarie nu se mai producea niciun MWh în parcurile eoliene, turbinele fiind scoase din sistem din cauza chiciurii depuse pe palele „morilor de vânt“.

Autor: Roxana Petrescu

10.02.2012, 00:07 4756

"Fenomenele meteo extreme înregistrate au provocat pagube de aproximativ 3,5 milioane lei (0,8 mil. euro) numai în ianuarie 2012. Paguba materială cea mai însemnată a fost reprezentată de ruperea a 136 stâlpi de medie tensiune din beton, din care 110 în judeţul Argeş, din cauza codului portocaliu de viscol din pe­rioada 24-26.01.2012, dar au fost deteriorate şi alte echi­pamente", explică reprezentanţii CEZ România, în por­tofoliul căreia se află CEZ Distribuţie, companie care asigură distribuţia de energie electrică din Oltenia, în judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman.

Reprezentanţii CEZ România spun că nu lucrează cu companii de asigurări, aşa că pagubele provocate de fenomenele meteo extreme vor fi acoperite în totalitate din bugetul propriu al companiei.

" La ora 14.00 (ieri - n. red.), un număr de 6.500 de consumatori din zona Olteniei erau nealimentaţi cu energie electrică", au mai precizat reprezentanţii companiei.

44.200 de oameni la lumina lumânării

Şi în zonele deservite de Electrica, firma de stat care asigură distribuţia de energie în Transilvania Sud, Transilvania Nord şi Muntenia Nord, erau înregistrate probleme, ieri un număr de circa 44.200 de consumatori fiind întrerupţi de la alimentarea cu energie electrică. Cei mai mulţi, 33.000, erau localizaţi în judeţul Buzău, 5.100 erau în judeţul Vrancea, 3.300 din Brăila şi circa 400 erau din Galaţi. "Nu sunt încheiate contracte de asigurări pentru instalaţiile care au fost afectate de viscol", au mai precizat reprezentanţii Electrica.

Enel a dat de cap problemelor din Dobrogea

Italienii de la Enel, care sunt cel mai mare distribuitor privat de energie electrică din România şi care deserveşte regiunile Banat, Dobrogea şi Muntenia Sud, spun la rândul lor că intervenţiile se fac în continuare cu dificultate pentru că utilajele nu pot ajunge la locul avariilor.

"În Bucureşti, situaţia a fost mai stabilă în toată această perioadă şi nu am înregistrat avarii majore. În zona judeţului Ilfov mai erau peste 10.000 de clienţi nealimentaţi din 11 localităţi, în această dimineaţă (ieri dimineaţa - n. red.) deja situaţia s-a stabilizat şi mai avem doar deranjamente individuale. În zona Giurgiu, astăzi (ieri - n. red.) la ora 12:00 mai erau 10 localităţi afectate, comparativ cu 85 de localităţi în cursul di­mineţii de ieri (miercuri - n. red.)", au declarat repre­zen­tanţii Enel România.

Situaţia a fost remediată ieri şi în judeţele Constanţa şi Tulcea, după ce miercuri un număr de 17, respectiv 15 localităţi erau în beznă.

În Călăraşi şi Ialomiţa situaţia era destul de complicată ieri, când erau în desfă­şu­rare lucrări pentru alimentarea a 41, res­pectiv 12 localităţi.

Şi reprezentanţii E.ON România, care distribuie energie în zona Moldovei, spun că anumite zone au fost afectate, fiind necesare reparaţii urgente pentru asigurarea continuităţii alimentării cu electri­ci­tate a consumatorilor.

Toate eolienele oprite

Nu doar companiile de distribuţie a energiei au fost afectate, producătorii de electricitate, mai ales proprietarii de parcuri eoliene având probleme severe. Deşi în mod normal vântul puternic ar fi trebuit să aducă veşti bune pentru producătorii de energie eoliană, fenomenul de ploaie îngheţată a dus la scoaterea din sistem a "morilor de vânt" în cursul zilei de luni.

Datele de pe site-ul Transelectrica arată că în cursul zilei de 6 februarie nu se mai producea niciun MWh în parcurile eoliene, majoritatea investiţiilor fiind localizate în Dobro­gea. Ieşirea din sistem a parcurilor eoliene s-a suprapus şi peste creş­terea con­su­mului de energie.

"Din cauza ghe­ţii depuse pe palele tur­bi­nelor eo­liene, care creează anu­mite vi­braţii la ro­ta­ţie, aces­tea au fost o­prite. Am început să le re­pornim în­cet, încet, dar fie­care pe rând", a spus Oc­ta­vian Lohan, di­rec­torul general ad­junct al Trans­electrica. Ieri, la ora 16.20 numai 38 MW din parcurile eoliene funcţionau. În total, în România sunt acum montaţi în parcuri eoliene circa 1.000 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO