Companii

Sarbatorile le-au adus deja un grad de ocupare de peste 80% companiilor aeriene low-cost

11.12.2008, 15:59 15

Romanii care nu si-au cumparat inca bilete de avion pentru perioada sarbatorilor de iarna au ratat promotiile companiilor low-cost pe majoritatea rutelor, dupa ce operatorii si-au asigurat deja un grad de ocupare ridicat. In general, circa 10% din biletele puse la vanzare au pretul minim.

"Anul acesta in perioada sarbatorilor gradul de ocupare al zborurilor MyAir este de 85-90%, mai mare decat anul trecut, cand era de circa 80%. Au fost multe promotii, s-au putut cumpara bilete si la tarife de 60 de euro dus-intors, iar momentan cel mai mic tarif disponibil este de 80 de euro dus-intors", a spus Antonio Iervolino, reprezentant MyAir Romania.
Totodata, compania ungara Wizz Air, care ocupa al doilea loc pe piata locala dupa Blue Air, si-a asigurat deja un grad de incarcare de 85% pe cursele in si dinspre Romania. "Experienta noastra arata ca gradul de ocupare urca la 90% in perioada sarbatorilor", a spus Natasa Kazmer, director de comunicare si relatii publice al Wizz Air. Desi cei care au rezervat in avas au beneficiat de preturi mici, la majoritatea rutelor tariful este acum mult mai mare. "Cu cat aeronava devine mai incarcata, cu atat pretul biletelor urca", explica reprezentantul Wizz Air.
Cele mai cerute curse sunt si in perioada sarbatorilor cele spre Spania si Italia, traficul pe aceste rute fiind sustinut si de romanii plecati la munca si care se intorc in tara. Totodata, Germania si Anglia intra in randul destinatiilor de top.
"Cele mai populare zboruri sunt cele catre Roma, Londra, Milano, Barcelona si Dortmund. Acestea sunt cele mai solicitate si in perioada iernii. Anul acesta, pe langa destinatiile existente, cursele nou lansate Bruxelles si Valencia prezinta interes pentru pasageri. Germania si Spania sunt tari unde multi romani calatoresc in interes de serviciu sau pentru studii. Astfel, inregistram un numar mai mare de pasageri pe aceste rute datorita faptului ca aceste persoane revin des in tara sau sunt vizitate de familii", a spus Kazmer, precizand ca si cursle introduse chiar in decembrie au avut deja un grad de cerere ridicat.
Astfel, cel mai mic pret pentru zborul Bucuresti Roma este in prezent circa 200 de lei pentru o rezervare facuta pe 22 de decembrie, in conditiile in care in general promotiile Wizz Air includ preturi de sub 100 de lei. Bilete la preturi scazute mai exista (n. red.- la data realizarii materialului) la zborurile cu plecare din Timisoara.
Cererea mare pe anumite destinatii i-a determiat pe reprezentantii Wizz Air sa suplimenteze numarul de zboruri. "In perioada de varf a sezonului de iarna crestem frecventa mai multor rute precum Cluj-Barcelona, Cluj-Valencia, Bucuresti-Dortmund, Bucuresti-Milano Bergamo si Timisoara-Londra Luton", au spus reprezentantii companiei. De asememnea, majoritatea curselor operate de compania low-cost MyAir sunt pe destinatii din Italia, preferintele nefiind cu mult diferite comparativ cu perioada similara a anului trecut. "Cea mai mare incarcatura o avem pe Catania, Bari, Roma si Bologna. Anul trecut s-a inregistrat o cerere mai mare pe Venetia, Napoli si Bologna", a spus Iervolino. In ceea ce priveste zborurile spre Germania, atat Wizz Air, cat si Germanwings au deja o incarcatura mare pe aceasta destinatie. Spre Germania opereaza zboruri companiile low-cost Wizz Air (Dortmund), Blue Air (Stuttgart, Koln, Berlin) si Germanwings (Koln, Stuttgart, Berlin).
"Cel mai mare grad de ocupare il inregistram pe cursa Bucuresti-Berlin", a spus Andreas Engel, PR manager Germanwings, precizand ca Germanwings a inregistrat anul trecut un grad de ocupare de 81% in perioada sarbatorilor de iarna, iar in acest an este prevazuta o crestere. Reprezentantii companiei nu au crescut frecventele pentru sezonul de irana, insa iau in considerare acest lucru pentru 2009. "Vrem sa crestem frecventa pe rutele care leaga Romania cu Germania, in special pe Bucuresti-Berlin", a spus Engel.
Companiile low-cost nu au resimtit pana in prezent efectele crizei, continuand sa se extinda pe plan local prin noi destinatii si raportand cresteri ale numarului de pasageri pe trimestrul trei al anului.
Piata aeriana este afectata insa la nivel mondial de criza economica, inregistrand in ultimele luni scaderi ale traficului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO