Companii

Se înteţeşte lupta pentru controlul dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti

Se înteţeşte lupta pentru controlul dezvoltatorului...

Autor: Adrian Cojocar

04.04.2013, 18:01 864

Un acţionar al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer&Contractor (IMP), care deţine un pachet de 10,69% din acţiuni, a propus alegerea membrilor din Consiliul de Administraţie ai societăţii prin vot cumulativ. O participaţie asemănătoare deţinea numai Adrian Andrici, care este unul dintre cei mai puternici investitori de pe bursă.

Aprobarea votului cumulativ pentru alegerea administratorilor ar permite unor acţionari mai mici să-şi numească membrii în bordul companiei şi astfel să exercite un control mai mare asupra societăţii.

Miza o constituie proprietăţile Impact, care la finele anului trecut valorau în contabilitate circa 106 mil. euro. Compania are şi datorii de 24 mil. euro şi a finalizat anul trecut cu o pierdere de 38,8 mil. lei (8,7 mil. euro).

Cererea de introducere a votului cumulativ vine după ce la adunarea generală de la finele săptămânii trecute acţionarii nu au reuşit să se pună de acord cu privire la planul de dezvoltare pentru a doua etapă a proiectului imobiliar Greenfield din nordul Bucureştiului, propus de conducerea companiei, care prevedea construirea a 25.000 de metri pătraţi de apartamente şi amenajarea unui parc de 3,8 hectare.

Proiectul a căzut la limită după ce acţionari care deţin 29% din acţiunile Impact au votat împotrivă, în timp ce pentru au votat acţionari care deţin cumulat 25% din acţiuni. Cei mai mulţi acţionari ai Impact, cumulând 46% din acţiuni, s-au abţinut de la vot.

După plecarea lui Dan Ioan Popp, fondatorul companiei care a condus dezvoltatorul imobiliar până anul trecut, fondurile de investiţii şi oamenii de afaceri cu pachete importante la Impact vor să-şi impună punctul de vedere cu privire la viitorul companiei. Între timp au apărut şi schimbări importante în acţionariat după ce Banca Transilvania a executat silit un pachet de 26% din acţiuni aparţinând lui Dan Ioan Popp şi Carmen Săndulescu, care a fost adjudecat în principal de omul de afaceri Gheorghe Iaciu. Acesta din urmă a ajuns cel mai mare acţionar al Impact cu o participaţie de 23% din acţiuni, însă nu a putut vota în AGA de săptămâna trecută.

Acţionari importanţi ai Impact mai sunt Adrian Andrici, cu 10,69% din acţiuni, suedezii de la East Capital, cu 10,1% din acţiuni, fondurile Franklin Templeton, cu circa 6%, şi fondurile ING, cu peste 5%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO