Companii

Seful MOL: Piata romaneasca e inaintea unui boom

23.01.2006, 18:51 11

Piata benzinariilor din Romania este inaintea unui boom, afirma Zsolt Szalay, director executiv al Mol Romania, filiala locala a grupului petrolier ungar.

"Piata din Romania se afla inaintea unui boom. Multi jucatori internationali vor veni aici in contextul aderarii la structurile europene. Boom-ul va avea loc si pe piata carburantilor", a declarat pentru ZF noul sef al afacerilor Mol Romania, unul din primii patru jucatori de pe piata benzinariilor.

De asemenea, piata benzinariilor este de asteptat sa fie influentata si de efectele pe care le va produce aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, estimata pentru 1 ianuarie 2007.

"Aderarea la Uniunea Europeana va face ca investitorii sa respecte aceleasi reguli ale jocului", mai spune seful Mol Romania. Szalay, 34 de ani, a fost numit de catre Budapesta la conducerea afacerilor Mol din Romania de la 1 ianuarie 2006, in contextul integrarii recente a benzinariilor Shell achizitionate.

Szalay a ocupat anterior postul de director de marketing in cadrul MOL Plc. din 2002, iar inainte a lucrat ca director de marketing pentru Europa Centrala si de Est la Michelin in 2001, iar la Porsche Ungaria, in 1998. Mol are planuri de expansiune nu numai in sectorul benzinariilor, ci si al rafinarii sau porductiei de gaze, fiind interesati de Romgaz Medias.

Mol Romania a raportat pentru 2005 o cifra de afaceri de peste 400 mil. euro, cu 33% peste obiectivul stabilit la 300 mil. euro.

Mol are o retea de 135 de statii, cu care concureaza pe o piata competitiva alaturi de Petrom (detinut de OMV) cu peste 600 de benzinarii, Rompetrol, Lukoil si Agip. Piata totala este estimata la 2.000 de statii.

Businessul Mol a crescut astfel anul trecut de 2,5 ori fata de 2004, pe fondul integrarii retelei Shell preluate cu un an in urma. Grupul ungar a intrat pe piata romaneasca in 1995 si a investit aproximativ 150 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO