Companii

Şeful OMV a putut să explice direct guvernatorului BNR evoluţia preţului la benzină

Şeful OMV a putut să explice direct guvernatorului BNR evoluţia preţului la benzină

Autor: Roxana Petrescu, Mădălina Dediu Panaete

15.08.2012, 00:02 1804

Gerhard Roiss, şeful grupului petrolier austriac OMV, care controlează pachetul majoritar din cea mai mare companie locală, Petrom, a efectuat în cursul zilei de ieri două vizite, dintre care una a constituit o premieră, şi anume, cea de la sediul Băncii Naţionale a României.

"Au avut loc două întâlniri, una cu premierul Victor Ponta şi una la sediul BNR", au declarat surse apropiate companiei. Oficialii companiei nu au comentat această informaţie. Întâlnirile dintre şefii OMV şi oficialii români au devenit de la preluarea companiei ceva obişnuit, dar vizita efectuată ieri de Roiss la BNR poate fi considerată o premieră. Una dintre puţinele declaraţii adre­sate direct com­paniilor petroliere de către gu­vernatorul BNR Mugur Isărescu a fost făcută anul trecut, în rest instituţia păstrând o atitudine neutră faţă de marii petrolişti.

La acel moment însă, Isărescu spunea la pre­zentarea raportului pe inflaţie că nu înţelege modul în care companiile petroliere stabilesc pre­ţurile la carburanţi şi că a simţit în propriul buzunar creş­terile de preţ. De la începutul anului şi până în prezent litrul de benzină s-a scumpit cu peste 9% în staţiile Petrom, în timp ce motorina este cu aproape 6% mai costisitoare faţă de prima zi a anului, evoluţia cursului de schimb fiind unul dintre factori pe care s-au bazat scumpirile.

Nici OMV şi nici BNR nu au dat vreun detaliu despre această întâlnire.

Mirela Roman, director de comunicare la BNR, a spus că informaţii despte vizita şefului OMV trebuie cerute la guvern. Potrivit datelor comunicate de guvern, la întâlnirea cu premierul Victor Ponta a participat şi Mariana Gheorghe, CEO Petrom. "Au fost discutate perspectivele de dezvoltare ale activităţii Petrom în baza strategiei recent lansate de această companie, incluzând şi investiţii în domeniul energetic.

Reprezentantul OMV şi-a exprimat încrederea în consolidarea mediului de afaceri din ţara noastră şi în perspectivele de evoluţie ale economiei, subliniind decizia OMV-Petrom de a continua programul de investiţii din România", au comunicat reprezentanţii guvernului. Co­municatul guvernului nu aminteşte de vizita lui Roiss la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO