Companii

Semne bune din energie: consumul a revenit pe creştere la nouă luni

Semne bune din energie: consumul a revenit pe creştere...

Autor: Roxana Petrescu

05.11.2014, 00:07 492

Consumul de energie electrică a revenit pe creştere în primele nouă luni ale anului, arată datele transmise de Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, în contextul în care la jumătatea anului cererea era tot pe minus.

Revenirea pe plus a consumului de energie este o veste bună pentru că, deşi în ultimii ani a existat o decuplare între evoluţia acestuia şi mersul economiei locale, nevoia de electricitate este în continuare privită ca indicator care vorbeşte în timp real despre sănătatea unei economii. „În primele 9 luni ale anului 2014, consumul brut de energie electrică a crescut în medie cu 1,1%, comparativ cu perioada similară a anului 2013, în timp ce producţia a avut o creştere de 11,56% pentru aceeaşi perioadă a anului“, au spus reprezentanţii Transelectrica.

Revenirea consumului a avut loc mai ales în T3 în contextul în care raportul semestrial al Transelectrica pentru primul semestru indica o scădere de 2,9% faţă de anul trecut. Cum poate fi stimulat consumul de energie şi câtă nevoie mai are România de noi investiţii sunt câteva din temele pe care ZF le va dezbate azi în cadrul conferinţei: O nouă ordine: Cum îşi joacă România cărţile în actualul context energetic regional?

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- exporturile de energie ale României în primele nouă luni; importurile; preţul mediu al energiei pe contractele spot

- factorii care au influenţat creşterea exporturilor; evoluţia puterii instalate a centralelor în ultimii 5 ani 

platforme suplimentare de tranzacţionare pe bursa de energie OPCOM

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO