Companii

SEWS a pierdut 8 mil. euro din cauza cursului valutar si a cresterii preturilor la cupru

24.01.2007, 13:53 32

Conducerea companiei SEWS (Sumitomo Electric Wiring System) estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, valoare reprezentand o stagnare fata de anul trecut, dupa ce din 2002 pana in 2005 compania a inregistrat cresteri constante, de peste 60%, la nivelul indicatorilor financiari. In 2006, compania a realizat o cifra de afaceri de 107 milioane de euro, in crestere cu 12% fata de 2005.
"Am realizat aceasta evolutie in ciuda unor conditii nefavorabile, precum situatia dificila de pe piata auto europeana, cresterea vertiginoasa a costurilor pentru materia prima si continua apreciere artificiala a monedei nationale. De asemenea, anul trecut au fost presiuni de crestere accelerata asupra costurilor salariale mult peste limitele impuse de nivelul inflatiei si al productivitatii muncii", a declarat pentru ZF Transilvania Florin Ionut, director administrativ si financiar, SEWS Romania.
Florin Ionut a adaugat ca anul trecut compania pe care o conduce a pierdut aproximativ 8 mil. euro numai din cauza evolutiei cursului valutar si a cresterii preturilor de pe piata mondiala a cuprului.
"Evolutia indicatorilor financiari in 2007 va depinde in continuare de stabilitatea monedei nationale, dar si de preturile pentru materia prima", a precizat Florin Ionut. Potrivit acestuia, un alt factor care a influentat anul trecut negativ cresterea indicatorilor financiari a fost indisponibilitatea fortei de munca, datorata fenomenului de emigrare manifestat in judetele Hunedoara si Alba.
Compania a demarat anul trecut o colaborare cu concernul international Citro?n-Peugeot, SEWS mai producand in Romania cabluri electrice pentru Honda, Renault-Nissan, Toyota.
"Anul trecut nu ne-am angajat in mari proiecte de investitii, deoarece dupa cresterea rapida din ultimii cinci ani, am vrut ca 2006 sa fie un an de consolidare", a spus Florin Ionut.
In 2005, compania a investit peste 5 mil. euro, in special in dezvoltarea tehnologica a fabricii din Alba-Iulia, volumul investitional al SEWS in Romania depasind in prezent pragul de 45 de milioane de euro.
Sumitomo Electric Wiring Systems Ltd. Europe detine in Romania trei puncte de lucru, la Deva, Orastie si Alba-Iulia, cel mai mare dintre acestea fiind cel din Deva, cu o capacitate de productie dubla fata de celelalte doua. Constructia fabricii din Alba-Iulia a fost finalizata in 2004, iar investitiile in cladiri, terenuri si echipamente au fost de peste 10 mil. lire sterline. Pentru a putea finaliza toate cele trei puncte de lucru, in 2004 SEWS a realizat o majorare de capital de 4,2 mil. euro.
In Romania, Sumitomo Electric Wiring System Europe si-a inceput investitiile in anul 2000, odata cu dezvoltarea fabricii de cablaje de la Deva din judetul Hunedoara. Ulterior se dezvolta o alta fabrica similara in Orastie si mai apoi la Alba Iulia, in judetul Alba. In prezent, SEWS are in Romania peste 4.200 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO